MMF tváří v tvář krizi mění způsob úvěrování

Washington - Mezinárodní měnový fond (MMF) mění pod tlakem světové hospodářské a finanční krize způsob poskytování úvěrů. Pro dobře hospodařící nové tržní ekonomiky zavádí novou flexibilní úvěrovou linku, která jim umožní při splnění okamžitě čerpat potřebné finanční prostředky nebo se o ně opřít jako o garanci pro případ zhoršení situace.

Země, které splní podmínky a získají k úvěru přístup, nebudou mít žádný přesně určený limit na jeho objem a splatit jej budou moci do tří až pěti let. Nová úvěrová linka nahrazuje dosavadní krátkodobou facilitu, kterou fond schválil v říjnu. Tento rámec však nenašel žádné uplatnění, protože podle možných zájemců byl objem dostupných peněz příliš nízký a splátkové kalendáře příliš rigidní.

„Tyto reformy představují významnou změnu ve způsobu, jímž může fond pomoci členským zemím, což je zvláště zapotřebí v nynější době globální krize,“ řekl o novém rámci výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Dodal, že větší flexibilita úvěrů pomůže fondu efektivněji reagovat na různorodé potřeby členů a zemím to pomůže lépe se vyrovnávat s krizí a navracet se k růstu.

Ekonom banky Goldman Sachs Albert Ramos považuje novou facilitu za "výrazné zlepšení. Peníze z ní podle něj budou moci získat například latinskoamerické země jako Brazílie, Chile, Kolumbie, Mexiko a Peru, nikoli však Argentina, Ekvádor nebo Venezuela.

Světová ekonomika by se měla v letošním roce podle nejnovější prognózy MMF snížit o půl až jedno procento. To by představovalo její první pokles od druhé světové války. MMF však věří, že v příštím roce by mohlo přijít hospodářské oživení, pokud budou podniknuta potřebná opatření na podporu ekonomiky.