Karlovarský porcelán už zná svého kupce, získá ho Hengis

Karlovy Vary - Věřitelský výbor našel kupce pro zbývající čtyři závody Karlovarského porcelánu. Podle exkluzivních informací, které ČT získala od insolvenčního správce Tomáše Čermína, jím je společnost Hengis. Za kolik provozy získala, je ale zatím tajné. Pro zaměstnance krachující porcelánky je důležité především to, že nový majitel chce výrobu v podniku zachovat.

Smlouvy zaměstnancům Karlovarského porcelánu končí 31. března. Do té doby se Hengisu pravděpodobně nepodaří podnik převzít. Provozy by ale i přesto měly zůstat v chodu. Zajistit by to podle věřitelského výboru mělo několik desítek současných zaměstnanců. Ti ostatní si budou muset počkat až na rozhodnutí nového majitele. Klíčové ale je, že Hengis chce výrobu porcelánu zachovat, alespoň pro část personálu se tedy práce zřejmě najde.

Tomáš Čermín, insolvenční správce Karlovarského porcelánu:

„Lidé se můžou jít registrovat na pracovní úřad, aby za ně stát převzal platby sociálního a zdravotního pojištění, a ti co budou chtít pokračovat v porcelánce, tak určitě budou osloveni firmou Hengis.“

Hengis nemá na převzetí porcelánek moc času. Rozhodnutí věřitelského výboru o kupci se totiž protáhlo. Mohlo za to především vyjednávání o ceně, kterou by měl Hengis za provozy zaplatit. Konečná dohoda padla až dnes, kolik ale výsledná cena činí, je zatím tajné. Spekuluje se, že však násobně překročila prvotní nabídku. První peníze však poputují hlavně věřitelským bankám.

Podle Čermína deklarovala plzeňská firma Hengis vážný zájem už jen tím, že zakoupila také internetové domény a ochranné známky týkající se karlovarské porcelánky. Aby se však neopakovaly podobné problémy, kterým firma čelila v poslední době, je podle něj nutné přebudovat firmu také po obchodní stránce. „Vyrobit teď umí každý kde co, klíč k úspěchu vede přes obchod. Umění je prodat a dostat za to zaplaceno,“ zdůraznil České televizi insolvenční správce Čermín.


Věřitelský výbor se už minulý týden usnesl na prodeji jednoho závodu v Chodově na Sokolovsku, kde se vyrábí tradiční růžový porcelán. Novým majitelem se stala společnost Epiag Lofida - Porcelán CZ z Dalovic. Továrnu a všechny ochranné známky získala za 25,6 milionu korun.