Konec vlády negativní zprávou pro tři čtvrtiny firem

Praha - Pád vlády Mirka Topolánka vnímají negativně téměř tři čtvrtiny z dvou tisíc českých podniků, mezi kterými dnes Hospodářská komora provedla bleskový průzkum. Za nejpřijatelnější řešení považují společnosti vypsání předčasných voleb v nejbližším možném termínu. Jako nejhorší variantu vidí možnost pověřit sestavením vlády předsedu ČSSD Jiřího Paroubka. Podle Czechinvestu Topolánkovu sboru vyslovená nedůvěra neodradí zahraniční investory. Ti své projekty totiž plánují na delší dobu. Důsledky pádu české vlády byly dnes také předmětem hlavních novinových titulků po celém světě. Podle nich Česko nedokáže vést Evropskou unii v době finanční krize, když nemá samo vládu.

Konec Topolánkova týmu označilo za špatnou zprávu téměř 73 procent podniků, 15 procent za dobrou, sedm procent se jich o politiku nezajímá a šest procent nevědělo.

Pro 55 procent společností znamená pád kabinetu nejistotu ohledně dalšího politického a ekonomického vývoje země, pro 48 procent zpomalení či zastavení kroků odvracejících krizi, pro více než 46 procent skutečnost, která uškodí českému hospodářství a sníží jeho výkonnost, pro 46 procent destabilizaci kurzu koruny a pro 39 procent zpomalení přílivu zahraničních investic a snížení důvěry zahraničních investorů.

„Podnikatelé jsou zděšeni. Místo životně důležitých opatření k oživení ekonomiky a uvolnění dopadů krize očekávají kvůli pádu vlády její prohloubení a zastavení stabilizačních a prorůstových opatření,“ uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Pro Českou televizi také dodal, že Česká republika může ztratit vybudovanou dobrou image, což může v budoucnu poškodit exportéry.

Předčasné volby v co nejkratším možném termínu má za nejadekvátnější řešení nastalé situace 40 procent podnikatelů, 31 procent pak shledává jako nejlepší pověřit sestavením nové vlády Topolánka. Paroubka jako nového předsedu vlády by chtělo 1,4 procenta společností.

CzechInvest: Zahraniční investory pád vlády nerozhodí

Demise vlády by podle agentury CzechInvest neměla mít vliv na dlouhodobé rozhodování investorů. Ti totiž například při stavbě nové automobilky uvažují v horizontu několika desítek let, kdy se u moci vystřídá více vládních garnitur.

Náměstek generální ředitelky agentury CzechInvest Jiří Nykodým:

„Investoři samozřejmě hledají ve svém možném novém působišti stabilní podnikatelské prostředí. To ale Česká republika nabízí.“

Podle vládní agentury na podporu zahraničních investic tak rozhodování zahraničních podniků o vstupu na tuzemský trh nyní ovlivňují spíše aktuální problémy globální ekonomiky, jako je klesající ochota bank půjčovat a nižší poptávka po zboží. Proto prý bude mít úterní hlasování v parlamentu na investory zanedbatelný až neutrální vliv.

Světová média: ČR nemůže vést EU v době krize, když nemá vládu

Hlavní světové deníky Česko odsoudily do škatulky nestabilních východoevropských zemí. Zařadily je tak k Lotyšsku a Maďarsku, kde kvůli vleklým ekonomickým problémům museli rezignovat jejich premiéři. Ekonomové ale tento názor nesdílejí, protože Česko se narozdíl od těchto zemí v době finanční krize drží velmi dobře. Hlasování o nedůvěře je podle nich výsledkem čistě politických domácích faktorů, ne ekonomických.

  • Petr Kužel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/759/75827.jpg
  • Logo CzechInvestu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/109/10810.jpg