Měnový fond zřejmě půjčí Srbsku tři miliardy eur

Bělehrad/Budapešť/Bukurešť - Mezinárodní měnový fond (MMF) se dohodl, že poskytne Srbsku úvěr tři miliardy eur (přes 80 miliard korun), aby zemi pomohl v boji s důsledky světové finanční krize. Alespoň to tvrdí místopředseda vlády a ministr hospodářství Mladjan Dinkić, fond zatím informaci nepotvrdil. Další část úvěru uvolnil MMF také na podporu maďarské ekonomiky. Záchrannou finanční injekci "píchne" mezinárodní instituce také Rumunsku a to ve výši 13 miliard eur.

„Dohoda uzavřená s MMF je velmi důležitá pro Srbsko, pro dodání stability našemu systému,“ řekl Dinkić. „Očekáváme od MMF podporu v hodnotě tří miliard eur během dvou let, z toho 2,2 miliardy eur v letošním roce,“ dodal. Podle srbských představitelů bude úvěr sloužit ke zvýšení srbských devizových rezerv a k zabránění dalšímu poklesu srbské měny. Konečný termín pro uzavření dohody vyprší ve čtvrtek, kdy budou podle Dinkiće zveřejněny její podrobnosti.

S MMF se dnes dohodlo také Rumunsko, že od něj získá úvěr 12,9 miliardy eur. Dalších pět miliard eur úvěru dnes Rumunsku „přiklepla“ Evropská komise. Celkem chce Bukurešť získat na mezinárodních úvěrech 20 miliard eur. Vedle MMF a Evropské unie by měly peníze poskytnout Světová banka a další zdroje.

Maďarsko si zasloužilo další část balíku 

Instituce, k jejímž hlavním úkolům patří finanční pomoc svým členům v nesnázích, také uvolnila dalších 2,34 miliardy eur (64,6 miliardy korun) pomoci Maďarsku. Jde o druhou část úvěru o celkovém objemu 15,95 miliardy dolarů, který má pomoci maďarské ekonomice znovu se postavit na nohy.


Měnový fond sdělil, že Maďaři provádějí měnovou politiku v souladu s podmínkami, jejichž splnění je nezbytné pro uvolnění dalších částí. První náměstek výkonného ředitele MMF John Lipsky řekl, že Maďarsko splnilo všechna výkonnostní kritéria a cíle, na nichž se s měnovým fondem dohodlo v listopadu. Jelikož však došlo k dalšímu zhoršení globálních ekonomických podmínek, program čerpání úvěru byl nyní pozměněn.

„Aby bylo možné reagovat na tyto problémy, podmínky programu jsme upravili tak, abychom dosáhli správné rovnováhy mezi zachováním důvěry věřitelů v kvalitu fiskální pozice a pozice platební bilance Maďarska, a tím, že se vyhneme takovým opatřením, která by ještě více prohloubila recesi,“ řekl Lipsky.

Vydáno pod