Orco požádalo o ochranu před věřiteli, s jeho akciemi se neobchoduje

Praha/Paříž - Realitní společnost Orco Property Group v Paříži požádala o soudní ochranu před věřitel. Cílem rozhodnutí je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci. Orco tak reaguje na nepříznivou situaci v rámci realitních trhů. Pařížský soud přání firmy vyhověl. S akciemi podniku se obchoduje na burzách v Praze, Paříži, Varšavě a Budapešti. Právě pražská burza rychle reagovala a pozastavila na celý dnešní den obchodování s akciemi a dluhopisy této společnosti. Obchody se znovu rozjedou v pátek.

Orco uvedlo, že se kvůli situaci na trhu realit potýká s problémy při realizaci plánovaného odprodeje majetku. Potíže ale pociťuje i při splácení půjček, které mají některé součásti skupiny. Makléři jsou z nastalé situace zmatení a čekají na další vývoj. „De facto se jedná ne snad o bankrot, ale minimálně o velmi nejasné vyhlídky. Bude to znamenat hodně práce,“ komentoval situaci makléř Atlantiku Radúz Šrom.

„S podporou soudní ochrany před věřiteli získá management čas na to, aby mohl obnovit finanční zdraví firmy a pokročit v jednání, které jsme začali s našimi finančními partnery,“ poznamenal generální ředitel Jean-François Ott. Orco už propustilo přes 200 lidí a uzavřelo některé kanceláře. Změny nastaly i ve vedení, které opustili dva klíčoví manažeři. Orco se kromě toho trápí problémy s odprodejem majetku, který blokuje řádění krize v realitním sektoru.

Zřejmě největším akcionářem společnosti Orco je investiční společnost Prosperita z Orlové na Karvinsku, která v březnu oznámila, že ve firmě kontroluje kolem 5 %. Podíl chce dále navyšovat, ale nechce Orco plně ovládnout. Prosperita dříve uvedla, že další její vyjádření k situaci lze očekávat nejdříve po zveřejnění výsledků realitní firmy.

Vydáno pod