Prodej poděbradských skláren se protahuje

Poděbrady - Zadlužené Sklárny Bohemia v Poděbradech stále čekají na nového majitele. Věřitelský výbor přitom už ve středu schválil vítěze výběrového řízení. Tím by měla být společnost Crystal Bohemia, která nabídla nejvyšší částku. Prodej skláren ale podle odborářů blokují věřitelské banky.

Odboráři mají pocit, že banky takto postupují v rozporu s pravidly výběrových řízení, a vyhrožují protesty. O termínu protestů zatím nebylo rozhodnuto. Měly by se konat před pražským sídlem Citibank Europe, jak uvedl předseda odborového svazu Vladimír Kubinec. „My se k tomuto případu nemůžeme vyjadřovat, protože se jedná o naše klienty a jedná se o důvěrné záležitosti,“ reagoval mluvčí Citibank Pavel Vlček.

Banky již podle Kubince daly insolvenčnímu správci pokyn k blokaci prodeje sklárny. „Podle názoru odborového svazu jde o další jasný pokus zneužít pozici takzvaného zajištěného věřitele na úkor více než 200 nezajištěných,“ konstatoval Kubinec. Odborový svaz chce také iniciovat takovou změnu insolvenčního zákona, která by práva těchto věřitelů alespoň částečně omezila.

Vítězná nabídka na odkup sklárny je podle odborového svazu pro věřitele ekonomicky výhodná a dává také velkou šanci na obnovení výroby ve sklárně, a tedy i na zachování pracovních míst. Loni, před ukončením výroby, podnik zaměstnával 440 lidí. Crystal Bohemia chce podle předsedy dozorčí rady Pavla Loudy převzít sklárny i s několika desítkami zbývajících pracovníků. Výroba skla v závodě by pak měla být obnovena během tří až pěti měsíců.

Vydáno pod