Geithner navrhl „cestu z pekel“

Washington - Nová pravidla hry - právě to nyní potřebuje finanční systém. V americké Sněmovně reprezentantů to dnes prohlásil ministr financí Timothy Geithner. Podle něj bude nutné mít jednotný regulační orgán pro celý finanční systém. Současně řekl, že kroky, které dělala americká vláda během posledního roku a půl, byly neúčinné.

„Nová pravidla musejí být jednodušší, účinněji vynutitelná a musejí vytvořit stabilnější systém, který je schopen se adaptovat a vyvíjet se změnami na finančním trhu,“ vysvětlil Geithner. Ministr dal najevo, že nová regulace by měla zahrnout i dosud jen volně regulované hedgeové fondy a společnosti nebankovního typu, jakými jsou pojišťovny. Právě hedgeové fondy jsou označovány za jednu z příčin hospodářské krize.

„Regulace bude budit mnoho kontroverzí. Vzniknou jiné typy fondů, které se nebudou jmenovat hedgeové a budou se tak snažit uniknout regulacím,“ upozornil na případná rizika analytik firmy Patria David Marek. Geithner chce hlavně zpřísnit kontrolu u společností tak velkých, jejichž možný krach by mohl zapříčinit pád celého finančního systému.

Americký ministr financí přichází se svými plány regulační reformy týden před londýnským summitem skupiny zemí G20. Jedním z hlavních témat zde bude právě i reforma regulace finančního systému.