Japonsku hrozí dlouhodobá deflace

Tokio - Spotřebitelské ceny v Japonsku během února stagnovaly a maloobchodní tržby ukazují, že spotřeba zřejmě nevyvolá růst cen. Ze zveřejněných statistik tak vyplývá, že se země ocitla na pokraji dlouhodobé deflace. Rizikem je především pokles cen ropy a prohlubující se hospodářská recese, ze které se podle expertů bude Japonsko v rámci velkých ekonomik zotavovat nejdéle.

„Japonsku hrozí deflace spotřebitelských cen,“ reagoval jeden z ekonomů UBS Securities. „Předpokládáme, že se jejich meziroční index přehoupne do negativní hodnoty v březnu a zůstane záporný nejméně do konce roku,“ dodal.

Ceny bez kolísajících čerstvých potravin se v únoru držely na stejné úrovni jako ve stejném měsíci minulého roku. Očištěný ukazatel za tokijskou oblast, který je indikátorem dalšího cenového vývoje za celé Japonsko, v březnu stoupl o 0,4 procenta.

Slábne i japonský vývoz 

Stagnující spotřebitelské ceny, které jsou v Japonsku ukazatelem domácí poptávky, jsou další nepříznivou zprávou z ostrovní ekonomiky. Tržby maloobchodů se za únor navíc snížily více, než se očekávalo, a vývoz, hlavní motor japonského růstu, slábne kvůli světové hospodářské krizi.

Tržby maloobchodů se meziročně propadly o 5,8 procenta. Vzhledem ke slabé domácí i zahraniční poptávce se Japonsko bude zřejmě z velkých ekonomik zotavovat z recese nejdéle. Ekonomové proto tlačí na vládu, aby podpořila hospodářství dalšími výdaji.