Orco zahájilo propadem o 40 procent, pak vyrazilo makléřům dech

Praha - Na 95 korun se dnes v úvodu obchodování na pražské burze propadla cena akcií realitní společnosti Orco Property Group. Poté však majetkové cenné papíry začaly lákat kupce a kvůli silně rostoucí ceně s nimi pražská burza možnost transakcí na čtvrt hodiny pozastavila. Akcie si přesto rostoucí trend udržely a uzavřely na kurzu 121,75 korunách za kus. Ve čtvrtek se akcie developera v Praze neobchodovaly kvůli řízení na ochranu před věřiteli ve Francii. Soud v Paříži firmě ochranu přidělil. Středeční závěrečný kurz akcií Orca byl 157,05 koruny.

Prudký propad ceny akcií Orca byl trhem očekávaný. Akcie Orca se totiž ve čtvrtek obchodovaly na varšavské burze, kde ztratily zhruba čtvrtinu a propadly se přibližně na 117 korun. Propadem o více než třetinu zahájily akcie developerské společnosti obchodování i na burze v Budapešti.

Orco ve čtvrtek uvedlo, že se potýká s problémy při plánovaném odprodeji majetku, a to v důsledku situace na realitních trzích. Potíže ale pociťuje i při splácení půjček, které mají některé součásti skupiny. Podle mluvčí společnosti však firmě bankrot nehrozí: „Podle francouzské procedury se soudní ochrana dává pouze firmám, které prokážou, že jsou solventní, tedy nečelí bankrotu.“ Na uskutečnění restrukturalizace má Orco půl roku.

Vývoj cen akcií můžete sledovat v reálném čase v sekci Burzovní obchody.

Vývoj kurzu akcií Orca
Zdroj: ČT24