Pošta vymohla 400 milionů investovaných do rizikových akcií

Praha - České poště se podařilo vymoci veškerých 400 milionů korun, které její bývalé vedení investovalo do rizikových cenných papírů navázaných na ukrajinské státní dluhopisy, kazašské banky Halyk, ruského Home Creditu a ruské banky VTB. Pošta vyinkasovala i smluvně dohodnutý výnos. Je zřejmé, že vymáhání pohledávek usnadila vlastnická forma České pošty jakožto státního podniku. Podobné investice teď společnost nechystá, plánuje výdaje na datové schránky.

„Tento týden se podařilo vymoci i zbylou poslední čtvrtinu, takže celou původně investovanou částku 400 milionů korun má k dnešnímu dni Česká pošta na účtu včetně příslušenství,“ potvrdil informaci dnešnímu vydání deníku E15 generální ředitel České pošty Petr Sedláček.

Pošta dokonce získala i smluvně dohodnutý výnos. „Po odečtení nákladů byl čistý roční výnos lehce přes čtyři procenta, což samozřejmě není výnos ekvivalentní podstoupenému riziku, nicméně odpovídá uzavřené smlouvě,“ dodal Sedláček.

Vymáhání zjednodušila i role státu

Při vymáhání pohledávek nejspíše pomohl fakt, že se jedná o státní peníze. Firmy, které cenné papíry vlastnily, si nechtěly kazit další potenciální obchody.

Petr Sedláček, generální ředitel České pošty:

„Celá jednání vedlo od začátku až do konce vedení pošty. Spíše bych řekl, že pomohl fakt, že se jednalo o státní peníze státního podniku, takže vlastně politický tlak nepřímo pomohl.“

Pošta kvůli obavám o vymahatelnost peněz v loňském roce vytvořila opravnou položku ve výši sta milionů korun, o kterou se jí vylepší hospodářský výsledek v roce 2008. Rozpustí ji ještě v průběhu prvního pololetí. Loni pošta vydělala 381 milionů korun.

V plánu jsou investice do datových schránek

Investice pošty již v současné době podle Sedláčka do podobných rizikových instrumentů nepoputují. Náměstek generálního ředitele pro finance Petr Křeček dodává, že pokud bude Česká pošta investovat, tak spíše do státních dluhopisů České republiky a termínovaných depozit v rámci tuzemských bank. Podnik také plánuje užít část svých finančních prostředků na zřízení systému datových schránek.

Akcie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod