Hitachi v Česku končí, propustí 800 lidí

Žatec (Lounsko) - Z Česka odejde jeden z největších zahraničních investorů, japonská společnost Hitachi, která působí v žatecké zóně Triangle. O práci přijde 800 lidí. Firma bude muset vrátit investiční pobídky ve výši 246 milionů korun, které jí poskytl český stát.

Výrobu v české továrně Hitachi zastaví koncem března, se zaměstnanci se rozloučí ke konci dubna. O práci přijdou všichni, kteří v závodě pracovali. Neradostnou zprávu se od vedení firmy dozvěděli teprve dnes.

Výkonný ředitel Hitachi Czech John Conlon:

„Než jsme došli k tomuto rozhodnutí, pečlivě jsme prozkoumali všechny ostatní možné alternativy. Bohužel jsme nenašli řešení, které by dlouhodobě řešilo naši situaci.“

Firma nechce nechat zaměstnance zcela na holičkách. Každému vyplatí odstupné ve výši až pěti platů a slibuje také pořádání job days, na kterých bude nabízet práci od firem, které v současné době v regionu nabírají nové pracovníky. Zavázala se rovněž ke spolupráci při vyhledávání nového investora pro svůj závod v zóně Triangle.

Stát chce zpátky pobídky

Hitachi vyráběla LCD obrazovky v České republice jen dva roky. Bude proto muset vrátit všechny dotace a investiční pobídky, které dostala od státu při expanzi na tuzemský trh. Podle Jiřího Sochora z agentury CzechInvest musí Hitachi státu zaplatit 246 milionů korun, které obdržela jako finanční podporu na školení a rekvalifikaci svých zaměstnanců, vytvoření nových pracovních míst. Získala také pozemek za zvýhodněnou cenu a možnost čerpání slevy na dani z příjmu.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman označil odchod společnosti Hitachi z Česka za jednoznačný důsledek hospodářské politiky bývalých vlád, která podle něj byla založena na podpoře levných montoven. „Český průmysl je kvůli této politice velmi zranitelný vůči poklesu poptávky na zahraničních, především západoevropských trzích. Důsledkem této politiky je, že když si západní Evropa kýchne, my dostáváme chřipku,“ podotkl Říman.



Římanův pohled na věc jednoznačně odmítá analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. "Více než polovina lidí, kteří jsou na úřadech práce, má základní vzdělání. Je pohrdáním, když teď jsme proti montovnám. My prostě ty továrny potřebujeme, aby lidi mohli pracovat, zdůraznil.

Vydáno pod