Odpočet DPH bude u všech podnikatelských aut od dubna

Praha - Podnikatelé budou od dubna moci uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty při koupi jakéhokoliv osobního automobilu. Prezident dnes podepsal novelu zákona, která to umožní. Doposud si mohli podnikatelé odečíst jen daň zaplacenou za vozy vybavené pevnou mřížkou. Podnikatelé změnu vítají, podle některých odborníků by mohla dokonce zvýšit prodej automobilů.

Podnikatelé novelu vítají, je podle nich dobrou zprávou, která jim pomůže ušetřit na nákladech. „Očekáváme, že díky možnosti odpočtu DPH při nákupu nového auta dojde k oživení poptávky a prodeje zejména u užitkových aut,“ míní prezident hospodářské komory Petr Kužel. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek očekává, že možnost odpočtu DPH letos zvýší prodeje aut až o 15 tisíc kusů.

Opoziční ČSSD je naopak k novele skeptická. Tvrdí, že opatření pomůže jen podnikatelům a obává se, že ho budou zneužívat.

Kromě odpočtu DPH novela umožňuje firmám také to, aby si v případě přijetí úvěru například od mateřské nebo dceřiné firmy mohli od daňového základu odečíst zaplacené úroky.