Soud poslal Moravii Energo do konkurzu

Ostrava - Zadlužená distribuční firma Moravia Energo patřící do impéria miliardáře Tomáše Chrenka ztratila naději na restrukturalizaci. Krajský soud v Ostravě ji dnes poslal do konkurzu. Společnost byla v úpadku od 5. března. Její závazky podle soudu dosahují 1,9 miliardy korun.

Moravia Energo chtěla svůj úpadek vyřešit reorganizací, insolvenční soud však dospěl k závěru, že reorganizace není možná a že jiný způsob řešení než konkurz na majetek dlužníka je podle něj vyloučen. Firma patřila k nejvýznamnějším obchodníkům s energií v zemi. Vaz jí však zlomily obchody na energetické burze. Moravia spekulovala na růst cen elektřiny a nasmlouvala proto kontrakty na dlouho dopředu. Ceny energií se však vlivem hospodářské krize naopak propadly.

Svou „troškou do mlýna“ přispěl také nepříznivý vývoj kurzu koruny. V souladu s pravidly energetické burzy musela Moravia Energo v důsledku toho postupně zvyšovat množství peněz držených na clearingovém účtu, přes který zúčtovávají obchodníci s elektřinou své obchody. „Plnění tohoto závazku navrhovateli průběžně odčerpávalo disponibilní zdroje nezbytné k výkonu jeho podnikatelské činnosti,“ uvedla Moravia Energo v insolvenčním návrhu. Osud firmy zpečetilo její vyřazení z obchodování na energetické burze na konci února.

Tratit budou hlavně banky

Mezi prvními, kdo se přihlásí o svou porci z Moravie, budou zřejmě banky. Ty firmě poskytovaly peníze na krytí jejích operací na burze. Komerční banka už přiznala, že může v Moravii přijít až o miliardu korun. Kromě toho dluží Chrenkova firma podle údajů v insolvenčním rejstříku bance UniCredit přes 380 milionů korun a České spořitelně necelých 200 milionů korun.

„Chrenek ztratil naši důvěru. S jeho firmami nechceme mít nic společného a i jeho dodavatelé budou pod větším dozorem,“ konstatoval vysoce postavený manažer jedné z bank, jež Moravia Energo financovaly. Ředitel Třineckých železáren, které jsou hlavní firmou Chrenkova impéria, Jiří Cienciala potvrdil, že některé banky se už od železáren odklonily.