Práce by měla zůstat většině zaměstnanců Karlovarského porcelánu

Nová Role (Karlovarsko) - Do největšího závodu společnosti Karlovarský porcelán v Nové Roli dnes přijeli jeho budoucí majitelé. O prodeji čtyř zbývajících podniků firmě Hengis rozhodli věřitelé už ve středu. Zástupci firmy potvrdili, že chtějí obnovit výrobu a zaměstnat většinu z osmi set lidí, kterým v březnu skončí pracovní smlouva. Jen to bude několik týdnů trvat.

Plzeňská akciová společnost Hengis vznikla teprve na konci roku 2007 a podle jejích zástupců dosud nepodnikala. Částku, za kterou získala závody Karlovarského porcelánu v Nové Roli, Klášterci, Lesově a provoz sítotisku, zatím nezveřejnila.

Investici do výroby porcelánu považuje management Hengisu za perspektivní, nebojí se ani o zakázky. Od dubna přesto zůstane ve všech závodech jen několik desítek lidí na základní údržbu porcelánky. Ostatní pak budou čekat, jestli je firma opět přijme do práce. „Bylo by asi nereálné v tuto chvíli slíbit, že nabereme všechny zaměstnance, počítáme v podstatě s plným pokrytím výroby,“ řekl k tomu ČT předseda představenstva společnosti Michal Bíman.

Dlužné výplaty zůstávají v nedohlednu

O výši platů zatím nikdo z nových majitelů nechtěl mluvit. Lidé dostali poslední peníze v lednu, a to ještě jen polovinu prosincové mzdy. Zbývajících výplat se hned tak nedočkají. „Mzdy za prosinec, leden, únor a březen jsou z mého pohledu zatím v nedohlednu, už nevyrábíme, takže inkaso za tržby je v podstatě nulové,“ přiznává insolvenční správce Karlovarského porcelánu Tomáš Čermín.

Zaměstnanci tak musejí počkat na schválení novely insolvenčního zákona. Podle ní by jim dlužné mzdy měl dorovnat stát. Čermín lidem doporučuje, aby se zatím zaregistrovali na úřadu práce. První dva měsíce nezaměstnanosti totiž mají nárok na 65 procent průměrného měsíčního platu.

Podle Čermína trval prodej porcelánek dlouho, protože věřitelé chtěli nabídky zájemců navýšit. Řekl, že jednání bylo složité i kvůli tomu, že nerozhodovala jen cena, ale i snaha zachovat výrobu a zaměstnanost v porcelánkách. Předávání všech čtyř podniků novým vlastníkům podle něj zabere nejméně měsíc. Výroba by se tak naplno mohla začít rozjíždět až během května.