Krize přinesla zlaté časy pro zlato a diamanty

Praha - Finanční krize změnila chování investorů, především otřásla jejich důvěrou v akcie a další cenné papíry. Kapitál je však třeba někam uložit, do popředí zájmu se tak dostávají některé komodity. Na prvním místě jsou to bezpochyby zlato a drahé kameny. Už i Češi jsou za ně ochotni utrácet třeba i desítky milionů. Zatím nejdražší briliant v zemi se prodal za 35 milionů korun.

Čtyřkarátový briliant, jehož cena se ještě před dvěma lety pohybovala kolem sta tisíc amerických dolarů, dnes zákazník pořídí o 49 tisíc dráž. Cena menších kamenů sice rostla pomaleji, ve srovnání s vývojem, který byl od loňska k vidění na akciových trzích, je však jakýkoli růst skvělým výsledkem. Průměrná cena briliantů se za poslední rok zvedla o devět procent. „Největší zájem je o jedno až čtyřkarátové karátové kameny,“ říká Přemysl Synek, ředitel společnosti Diamonds International Corporation, která se zabývá obchodem s drahými kameny.

Češi kupují diamanty za desítky milionů

Broušené diamanty s certifikátem jsou na rozdíl od akcií sázkou na jistotu. V posledních deseti letech se hodnota briliantů zvyšovala nejčastěji o tři až sedm procent ročně. Obdobným tempem by se měla vyvíjet i v budoucnu. Poptávka po drahých kamenech proto roste i v Česku. „V loňském roce jsme prodali zřejmě nejdražší briliant v Česku, měl jedenáct karátů a stál 35 miliónů korun,“ přiznává Synek.

Prodat briliant po roce se ziskem je ale obtížné. Obchodníci ho sice koupí, ale od aktuální ceny odečtou 10 až 20 procent. Možná i kvůli tomu je velkou konkurencí briliantů zlato. Jeho cena se od října do února vyšplhala ze 700 dolarů téměř k tisícovce za unci. Odhady odborníků přitom počítají s tím, že by zlato mohlo během krátké doby zlomit hranici jednoho tisíce dolarů za unci. Někteří profesionálové dokonce mluví o tom, že během dvou až tří let se jeho cena dostane na hranici dvou tisíc dolarů.

Obchod se zlatem láká banky

Není proto divu, že právě obchodu se zlatem začínají věnovat pozornost i finanční instituce. Prodej zlata se zpětnou garancí začala nedávno nabízet například Komerční banka. „Jde o zlaté cihličky a slitky, minimální množství nákupu je jeden kilogram,“ vysvětlila mluvčí banky Monika Klucová. Na popularitě získává i podílový fond krytý zlatem. Zájem o něj je dokonce tak veliký, že jeho zásoby převyšují zásoby švýcarské centrální banky.

Vydáno pod