Tůma: Vláda se na podzim vrátí k diskusi o euru

Praha - Bez ohledu na turbulence na tuzemské politické scéně lze očekávat, že na podzim se jakákoli vláda vrátí k diskusi o přijetí termínu eura. V Praze na mezinárodní konferenci o euru v nových členských zemích EU to dnes řekl guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma. Premiér Mirek Topolánek na počátku roku slíbil, že kabinet termín oznámí 1. listopadu 2009.

„Euro je dobré, ale ne za každou cenu,“ řekl šéf ČNB. Euro podle něj nevyřeší strukturální problémy v ekonomice. Proto je prý nutné před jeho přijetím uskutečnit potřebné reformy.

Tůma a představitelé dalších středoevropských centrálních bank se dále shodli na tom, že pravidla pro přijetí do eurozóny se pravděpodobně nezmění ani kvůli krizi. U tak závažného kroku by to prý nebylo ani žádoucí.

Datum přijetí eura vláda zatím i přes naléhání opozice a podnikatelských svazů nestanovila. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve řekl, že Česká republika může přijmout euro nejdříve v roce 2013. Také analytici vidí tento rok jako realistický a zároveň jako nebližší možný.