Investice za Temelín jsou tématem jednání ČEZ a Jihočeského kraje

České Budějovice - Jihočeský kraj vyjednává s energetickou společností ČEZ o kompenzacích za souhlas s dostavbou jaderné elektrárny Temelín i s vybudováním hlubinného úložiště jaderného odpadu. Přestože ani jedna z těchto staveb nemá potřebná povolení ani souhlas vlády, slibuje firma krajským zastupitelům miliardy korun. Peníze by měly jít na dopravu, školství a obnovu obcí. Informuje o tom dnešní deník E15.

„Jednání ještě nejsou u konce, takže nemůžeme mluvit v přesných číslech, celkově ale půjde o miliardy korun,“ prohlásil prý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola z ČSSD. Kraj má podle něj zájem především o investice do infrastruktury, tedy o opravy a rozšíření silniční a železniční sítě. Kromě toho počítá s tím, že firma pomůže kraji při stavbě zázemí pro 600 nových zaměstnanců, kteří v elektrárně v případě jejího rozšíření budou pracovat.

ČEZ chce první společné projekty na podporu dostavby jaderné elektrárny Temelín spustit už v příštím roce, většinou jde však o přípravné investice nutné k dostavbě Temelína. Firma se snaží přizpůsobit své záměry potřebám kraje a chce navýšit svůj sponzorský program, přes který loni do obcí v okolí elektrárny putovalo asi 56 milionů korun. Plánuje rovněž využít peníze z evropských fondů.

ČEZ předpokládá zahájení stavby dalších dvou bloků Temelína v roce 2013, první by měl být dokončen v roce 2020. Nyní je stavba posuzována z hlediska dopadu na životní prostředí. Ministerstvo životního prostředí však ještě musí sladit českou legislativu s evropskou v oblasti práva veřejnosti na účast při posuzování vlivů staveb na životní prostředí. V případě zákona o posuzování vlivů Česku mohou hrozit i spory kolem průběhu řízení, ve kterém začalo ministerstvo posuzovat projekt rozšíření jaderné elektrárny Temelín.