Summit G20 bude řešit i protekcionismus

Londýn - Svět sklouzává k obchodnímu protekcionismu, varuje Světová obchodní organizace (WTO). Ochranářství by podle ní mohlo udusit jakékoli zárodky oživování z ekonomické krize. Zpráva WTO říká, že obchodní bariéry a vyšší cla postupně zavádí jedna země za druhou v čele s americkou vládou. A právě protekcionismus bude jedním z témat summitu skupiny zemí G20, který proběhne tento čtvrtek v Londýně.

Podle Světové obchodní organizace zatím bezprostředně nehrozí nástup tvrdého protekcionismu, problémem je však postupná kumulace různých obchodních omezení, jako jsou cla, obchodní bariéry a jiné. Seznam zemí aplikujících ochranářská opatření, který WTO vede, narůstá. Evropská unie je zastoupena pouze s jednou položkou, kterou jsou subvencované vývozy mléka. Sama tvrdí, že k protekcionismu na její půdě nedochází.

Tlapa: Nepůjde o průlomovou schůzku

Výsledkem londýnského summitu nejvyspělejších ekonomik světa G20, který se uskuteční tento čtvrtek, by pak podle Martina Tlapy, náměstka ministra průmyslu a obchodu mohl být závazek premiérů nezvyšovat celní bariéry. Pokračovat bude mnohostranné jednání o liberalizaci světového obchodu. Tlapa v České televizi uvedl, že se nedá očekávat průlomová schůzka, půjde spíše o demonstraci jednoty vyspělých a rozvojových zemí čelit následkům světové finanční krize společně, možná se optimisticky oznámí, že krize skončí již příští rok.

Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu:

„Pokud budou rozpory, tak se budou diskutovat v sálech, které budou uzavřeny tisku, navenek bude demonstrována jednota, všichni se budou usmívat a tvrdit: my víme, že potřebujeme jednotnou odpověď na cestu z krize.“

Na nadcházejícím summitu G20 se bude řešit také otázka vhodnosti takzvaných stimulačních balíčků, které zavádějí určité země, aby rozhýbaly své chřadnoucí ekonomiky. Takovým nástrojem, který je podle WTO na hranici omezování volného obchodu, patří například projekt americké vlády Buy American. Náměstek ministra průmyslu a obchodu dodává, že se očekává ujištění Spojených států, že budou dále podporovat svou ekonomiku, aniž by omezovaly světový obchod.

Podobný názor jako Topolánek má i Merkelová

Plány americké administrativy, které počítají s velkými výdaji namířenými na podporu krizí stižené ekonomiky, v minulém týdnu ostře kritizoval Mirek Topolánek. Podle Tlapy jsou však podobného názoru také jiní evropští státníci jako například Angela Merkelová. Rozdíl je prý pouze v použitém slovníku, který se na rozdíl od premiéra předsedající země obešel bez odkazu na píseň rockové kapely AC/DC Highway to hell (Cesta do pekla).

Martin Tlapa
Zdroj: ČT24