Burza zahájila propadem, akcie AAA pozastaveny

Praha - Pražská burza zahájila dnešní obchodování propadem, a následovala tak pokles na evropských a asijských akciových trzích. Hlavní index PX byl před polednem nižší o 3,75 procenta. Důvodem poklesu je vybírání zisků a také negativní zprávy z USA, kde ministr financí Timothy Geithner připustil, že tamější banky budou potřebovat větší finanční injekce. S akciemi sítě autobazarů AAA Auto muselo být kvůli poklesu ceny o více než 20 procent obchodování na čtvrt hodiny pozastaveno. V současnosti jsou akcie AAA zpátky ve hře, ztrácí 13 procent.

Akcie AAA Auto před pozastavením obchodování odepisovaly 26,6 procenta na 6,6 koruny. V pátek akcie AAA Auto naopak přidaly více než polovinu a obchodování s nimi nakonec muselo být dokonce omezeno.

Akcie Erste Group Bank zatím přišly o 9,5 procenta na 343,8 koruny. Americká investiční banka Goldman Sachs snížila cílovou cenu akcií skupiny Erste na 18 eur (asi 495 korun) z předešlých 28,3 eura. Investiční doporučení ale zůstalo nákupní. Také Komerční banka ztrácí a to 6,5 procenta.

Trhy negativně reagují na zprávy z USA

Pokles akcií obchodníci po předchozích několika týdnech posilování předpokládali. „Trhy negativně reagují na zprávu ministra financí USA, že mnohé banky budou potřebovat více státní pomoci, a blíže k bankrotu se opět přiblížil General Motors a Chrysler. Rovněž Morgan Stanley doporučuje investorům po silné třítýdenní rally prodávat akcie, když vidí pouze omezený prostor dalšího růstu,“ uvedl makléř firmy Fio Josef Dudek.

V uplynulém týdnu pražská burza vyrostla na více než dvouměsíční rekord a přes páteční prodeje vykázala nejsilnější letošní růst. Hlavní index PX získal 7,9 procenta na 787,7 bodu.

Akcie AAA
Zdroj: ČT24