Důvěra v ekonomiku unie rekordně nízká

Brusel - Nejníže od roku 1985 se nachází důvěra podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku Evropské unie. Tempo propadu je ale na rozdíl od předchozích dvou měsíců o něco nižší, což může v současném ekonomickém útlumu značit určité zlepšení. Souhrnný index ekonomické důvěry se propadl o 0,6 bodu na 60,3 bodu v Evropské unii a o 0,7 bodu na 64,6 bodu pro eurozónu.

Pomalejší propad indexu ale není jediným alespoň trochu optimistickým signálem. V některých členských státech EU v březnu důvěra v ekonomiku mírně vzrostla, mimo jiné v Nizozemsku (o 1,3 bodu) a ve Španělsku (o 0,8 bodu). V celé Evropské unii se dokonce o jeden bod zlepšil ukazatel důvěry ve finanční služby, který ale není zahrnutý do indexu, jejž sleduje Evropská komise.

Statistiky nicméně nepřinášejí jen pozitivní zprávy. Očekávání manažerů ohledně poptávky se zhoršují v EU i v eurozóně, přičemž propad v měnové unii je o něco rychlejší. V zemích, které platí jednotnou evropskou měnou, se na rozdíl od EU propadá i důvěra ve finanční služby, a to o čtyři body. Důvěra se propadla i v průmyslu a ve službách (shodně o dva body). Naopak mírné oživení zažívá maloobchod, který rostl v březnu o dva body, a potvrdil tak mírné oživení, jenž zaznamenal již v únoru.

Podnikatelé jsou skeptičtí

Propad ale zaznamenal index podnikatelského klimatu, který sleduje na rozdíl od Evropské komise evropský statistický úřad Eurostat. Podobně jako index důvěry se i index podnikatelského klimatu nachází na nejnižší úrovni od roku 1985, tedy od doby, kdy jej instituce EU sledují. Jeho hodnota v současnosti činí -3,58 bodu, v únoru to přitom bylo -3,40 bodu. „Manažeři zůstávají při pohledu do budoucnosti velmi negativní ohledně očekávání, která se týkají výroby,“ uvedl Eurostat.

V Česku je důvěra v ekonomiku zhruba na stejné úrovni jako důvěra v celé unijní hospodářství. ESI se v tomto případě propadl v březnu na 64,4 bodu. Čeští podnikatelé a spotřebitelé tak sice důvěřují své ekonomice například méně než Němci, ale zase podstatně více než Slováci, kde index činí 49,7 bodu, což je jedna z nejnižších hodnot v Evropě.

Vývoj souhrnného indexu důvěry v EU
Zdroj: ČT24