Firmě Philip Morris klesl zisk o 40 procent

Praha - Největší tuzemské tabákové společnosti Philip Morris ČR klesl v roce 2008 nekonsolidovaný čistý zisk meziročně o 36,7 procenta na 1,534 miliardy korun. Pokud by Philip Morris dodržela zvyklosti z minulých let, vyplatila by podle analytiků hrubou dividendu 559 korun na akcii po minulé 883 korun. Výsledky dnes firma zveřejnila v pozvánce na valnou hromadu, která se uskuteční 29. dubna.

„Očekáváme, že za meziročním poklesem zisku stojí nezvládnuté předzásobení před zvýšením daně na začátku roku 2008 v Česku a rovněž rozsáhlé předzásobení na Slovensku v roce 2007, které způsobilo minimální vývozy v loňském roce,“ uvedl Analytik firmy Atlantik FT Milan Vaníček. Oba efekty byly podle něj patrné již ve výsledcích za první pololetí 2008.

Loňský konsolidovaný čistý zisk společnosti dosáhl 1,692 miliardy, což bylo o 14,1 procenta méně než v předchozím roce. Pro akcionáře jsou však významnější nekonsolidované výsledky, protože z nich se počítá výše dividendy.

Zveřejnění výsledků provází nejistoty

Oznamování výsledků tabákového koncernu provázely nejistoty ohledně data uveřejnění. Akcie této firmy jsou totiž obchodovány na volném trhu, který se řídí jinými pravidly zveřejňování výsledků nežli obchodování na hlavním trhu.

Firma je součástí skupiny Philip Morris International. Ta se loni oddělila od amerického tabákového koncernu Altria Group, které zůstala domácí pobočka Philip Morris USA. Konsolidovaný čistý zisk skupiny loni dosáhl 6,89 miliardy dolarů, o 14,1 procenta více než v roce 2007. V České republice nabízí společnost například cigarety značek Marlboro, Petra či Sparta.