Španělsko zachraňuje svou první banku

Madrid - Finanční krize dorazila se zpožděním také na Pyrenejský poloostrov. Španělská vláda dnes dala zelenou plánu na převzetí regionální spořitelny Caja Castilla la Macha (CCM) centrální bankou. Zároveň rozhodla, že jí poskytne injekci až za devět miliard eur. Jedná se o první případ v nynější finanční krizi, kdy španělská vláda musela hodit záchranný kruh některému z domácích finančních ústavů.

Madridský kabinet premiéra Zapatera se až dosud chlubil tím, že domácí bankovní systém finanční krize nijak výrazněji nenarušila. Zdůvodňoval to přitom přísnou regulací, která bankám zakazovala investovat do složitých dluhových nástrojů.

Stejná krize jako v USA

CCM sice nesrazily komplikované dluhopisy svázané s americkým hypotečním trhem, ale krize v domácím realitním sektoru. Španělsko podobně jako Spojené státy zažívalo v posledních letech stavební boom vyvolaný úvěrovou expanzí, loni však domácí trh rezidenčních realit napodobil stejný trh v USA a upadl do těžké krize. Následky tohoto propadu podle analytiků pocítí nejvíce právě regionální spořitelny a hypoteční ústavy, jako je právě CCM.

Obavy z dalších potíží domácích bank dnes výrazně poznamenaly akcie velkých španělských bank. Kurz banky Santander klesl o 5,4 procenta, BBVA ztratila 4,4 procenta a Banco Popular oslabila o 4,9 procenta. „Záchrana CCM znamená, že španělský finanční sektor není vůči situaci v zahraničí nijak imunní,“ uvedla banka Banesto.