Rating Maďarska padá k rozvojovým zemím

Budapešť - Důvěra investorů v Maďarsko, které se trápí s hlubokou hospodářskou i politickou krizí, se propadá. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila rating dlouhodobých závazků Maďarska v zahraniční i místní měně na stupeň BBB minus z dosavadní známky BBB. To může v zemi vyvolat další problémy s financováním už tak obrovského státního dluhu, výrazně by se totiž zhoršil přístup Maďarska k úvěrům na mezinárodním trhu. Podle S&P je přitom další propad důvěry v maďarskou ekonomiku pravděpodobný.

„Snížení ratingu odráží pokračující zhoršování klíčových ekonomických a fiskálních indikátorů Maďarska,“ zdůvodnil rozhodnutí agentury analytik Kai Stukenbrock. Výhled navíc zůstává negativní. „U maďarských aktiv i nadále očekáváme horší vývoj než u srovnatelných aktiv v regionu. Zvlášť v situaci, kdy bude na ekonomiku dopadat nutnost ještě více snížit rozpočtový deficit,“ řekl analytik společnosti Cheuvreux Simon Quijano-Evans.

Krůček od propasti

Rating Maďarska se díky dnešnímu snížení dostal na spodní hranici takzvaného investičního pásma. Země nad touto hodnotou mají mnohem lepší vyjednávací pozici, když se snaží dohodnout si podmínky půjčky na mezinárodních trzích. Pokud ale rating spadne do kategorie podřadných, od které Maďarsko dělí jediný stupeň, pak si země půjčuje peníze za výrazně horších podmínek a vyžaduje se od ní zpravidla vyšší úrok. Řada investičních společností do takových cenných papírů kvůli vysokému riziku ani nemůže investovat.

S&P upozorňuje, že se stupňuje tlak na veřejné finance, klesají příjmy a zvyšuje se zadlužení vlády. Maďarsko má sice půjčku od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších institucí, což je podle S&P dostatečné, ale tato podpora je pouze na přechodnou dobu.

HDP spadne o šest procent

Už tak kritickou situaci země minulý týden vystupňoval pád vlády premiéra Ference Gyurcsányho. Kvůli němu se dostaly k ledu nezbytné hluboké strukturální reformy předlužené maďarské ekonomiky. Ta by se v letošním roce mohla podle S&P zřítit o šest procent a v příštím roce zhruba o jedno procento. Vládě se tak bude dost těžko plnit cíl snížit letos rozpočtový deficit na 2,9 procenta hrubého domácího produktu.

Maďarsko je v krizi
Zdroj: ČT24