Společnost Orco zřejmě zveřejní své výsledky

Praha - Realitní společnost Orco by dnes měla zveřejnit své hospodářské výsledky za loňský rok. Ty přitom měla zveřejnit již v polovině března. Firma ale termín kvůli neklidu na realitních trzích odsunula. Dnešní datum ale Orco ještě závazně nepotvrdilo.

„Oddalování zveřejnění výsledků není dobrý signál,“ uvedl předseda akcionářského sdružení SOS Orco Luboš Smrčka. Analytici odhadují, že firma bude mít ztrátu přesahující 100 milionů eur, tedy kolem 2,65 miliardy korun. Lidé v České republice, kterým Orco staví byt, ale mohou prý být zatím klidní. „Situace tu pro ně vážná není,“ řekl ředitel společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal. A zároveň dodal: „Pokud lidé mají podepsané smlouvy, stejně nemohou nic dělat.“

Jestliže by se české Orco přeci jen dostalo do problémů a následného konkurzu, zákazníci by přišli o vše - o byty i peníze. Část vložených peněz by se jim však vrátit mohla. „Mohou se do konkurzu přihlásit se svou pohledávkou a žádat o vrácení alespoň zlomku peněz,“ vysvětlil Pácal. Podle něj se však do konce letošního roku žádná česká developerská firma do konkurzního řízení nedostane.