Česko už dluží v zahraničí 42 procent svého HDP

Praha - Zahraniční dluh České republiky v roce 2008 opět narostl. Na konci roku dlužilo Česko zahraničním subjektům 1,556 bilionu korun, což představovalo zhruba 42 procent hrubého domácího produktu země. V meziročním srovnání dluh narostl o 181,2 miliardy korun. Významně více narostly i dluhy českých domácností. Ve srovnání s řadou dalších zemí si však Česko v obou případech vede stále velmi dobře.

Zahraniční zadlužení České republiky rostlo především u podnikového sektoru, jehož podíl na celkovém zahraničním dluhu dosáhl 49,9 procenta. Větší oblibě se loni těšily půjčky, naopak klesal podíl dluhopisů ve struktuře dluhu.

Sousedé dluží i 130 procent HDP

42 procent hrubého domácího produktu představuje poměrně dobrý výsledek. Ve srovnání s ostatními zeměmi střední a východní Evropy si Česko vede velmi dobře. Například v Lotyšsku činí podíl zahraničního dluhu na HDP 130 procent, na paty mu šlape Estonsko se 115 procenty. Maďarský zahraniční dluh dosahuje 110 procent hrubého domácího produktu. Dluh našich nejbližších sousedů - Slovenska a Polska - se pohybuje kolem 60 procent HDP.

„Úroveň zahraničního dluhu v poměru k velikosti ekonomiky i s ohledem na jeho strukturu nepředstavuje pro ČR problém,“ potvrdil analytik ČSOB Petr Dufek.

Více dluží i domácnosti

České republice nenarůstá jen zahraniční dluh, více si půjčují také domácnosti. Během letošního února jejich zadlužení stouplo o 12 miliard korun na 896,2 miliardy. Za posledních dvanáct měsíců jejich zadlužení stouplo o více než 151 miliard korun. I přes rychlé tempo růstu ale stále nedohnaly vyspělou Evropu. Podobné potíže jako například v Americe tak tuzemskému finančnímu trhu nehrozí.

„V našem případě nedošlo k tomu, že by se dluhy zabalily do cenných papírů a ty se potom prodávaly dále a tím se poztrácela informace o riziku. Většinu úvěrů si banky nechávají ve svých portfoliích a hlídají si, jak jsou spláceny,“ vysvětlil v rozhovoru pro Českou televizi analytik Patria Finance David Marek.

Podle ekonomů se na zadlužení Čechů krize zatím moc neprojevila. A i když by oslabující hospodářství a rostoucí nezaměstnanost mohly někomu způsobovat problémy, nemělo by se to týkat významného počtu domácností.