Světová banka vytvoří zajišťovací fond 50 miliard dolarů

Londýn - Pro finanční zajištění globálního obchodu vytvoří Světová banka fond ve výši 50 miliard dolarů (přes bilion korun). Instituce také ústy svého šéfa Roberta Zoellicka vyzvala lídry zemí G20, aby se na nadcházejícím summitu snažili dohodnout na krocích, které zvrátí pokles světového obchodu. Ten banka odhaduje na šest procent. Výkon globálního hospodářství se pak podle ní má snížit zhruba o 1,7 procenta.

Nejhlubší pokles světového obchodu za 80 let letos očekává světová banka. Světová obchodní organizace (WTO) dokonce přidává odhadu instituce sídlící ve Washingtonu ještě 3 procenta a čeká propad obchodu o devět procent.

Podle Zoellicka je pokles globálního obchodování zhoršován nedostatkem obchodních úvěrů a právě nový fond banky by měl tento problém řešit. Světová banka spolu s WTO by měla v tomto programu využít i zdrojů a zkušeností národních agentur pro exportní úvěry.

Poklesnout má i světová ekonomika 

Světová banka v revidované prognóze předpovídá, že světová ekonomika letos zaznamená pokles o 1,7 procenta, což je první propad od druhé světové války. Růst rozvojových ekonomik se má zpomalit na 2,1 procenta.


K otázce světové rezervní měny Robert Zoellick uvedl, že dominantní pozice zůstane v tomto směru dolaru. Silná americká měna je podle něj klíčem k oživení světového hospodářství a ukončení finanční krize. Pozici dolaru jako rezervní měny zpochybnila tento měsíc Čína, která myšlenku vytvoření mezinárodní měny nadhodila.

Robert B. Zoellick
Zdroj: www.daylife.com