Melamin, který zabíjel čínské děti, znovu v Česku

Brno - Na český trh pronikly pražené oříšky s nadlimitním množstvím melaminu. Výrobek pochází z Číny. Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce prokázala, že závadné oříšky již nejsou v prodeji, spotřebitelé je ale mohou mít ještě doma. Kontrolní orgány věnují melaminu zvýšenou pozornost od té doby, co loni v září zabil v Číně čtyři děti a způsobil problémy tisícům dalších.

Nadlimitní množství melaminu obsahují pražené oříšky s názvem Wild roasted nuts s datem minimální trvanlivosti do 6. července. Do Česka se dostaly z Číny přes Nizozemí a Rakousko, distribuovaly je firmy VMB Perla ze Sokolova a Ronja ze Znojma.

Na český trh se podle evropského Systému včasného varování pro potraviny a krmiva dostalo 42 kilogramů nebezpečných oříšků. V současnosti se již neprodávají. „Vzhledem k dlouhému datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé potravinu ještě doma,“ upozornila mluvčí Státní potravinářské a zemědělské inspekce Martina Šmídtová.

Kontroloři se na melamin zaměřují od září loňského roku, kdy v Číně zabil čtyři děti a dalším 54 tisícům způsobil zdravotní komplikace. Přítomnost melaminu byla zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v běžném mléce a mléčných výrobcích.

Pražené ořechy jsou již třetí potravinou obsahující melamin, která se distribuovala i na českém trhu. První výskyt této nebezpečné látky kontrola objevila u bonbonů White Rabbit. Podruhé kontroloři zjistili nebezpečnou látku v obalovaných arašídech s kukuřičnými snacky. Všechny výrobky pocházely z Číny.