Orco o týden odložilo zveřejnění výsledků

Praha - Realitní společnost Orco odložila zveřejnění neauditovaných výsledků loňského hospodaření na 7. duben. Firma oznámení odsunula již podruhé, nyní s odvoláním na dohodu s auditory a správcem, kterého firmě, jež požádala o ochranu před věřiteli, určil francouzský soud. Auditované výsledky Orco zveřejní v půlce května.

Původní termín zveřejnění firma stanovila na 17. března. Důvodem odložení bylo, že představenstvo firmy dalo kvůli krizi a obtížnějšímu přístupu developerů k úvěrům podnět k hloubkovému přezkoumání provozních a strategických možností firmy. Firma tehdy sice současně oznámila, že zveřejnění výsledků posune na konec měsíce, oficiálně ale termín nikdy nepotvrdila. Minulý týden Orco oznámilo, že v Paříži zažádalo o soudní ochranu před věřiteli.

V Orcu panuje v posledních týdnech nepřehledná situace. Náznaky problémů se objevily již loni na podzim. Zakladatel a šéf Orca Jean-François Ott tehdy přišel o většinu svých firemních akcií. V polovině března trhem zahýbala zpráva, že do čela akcionářů firmy se dostala investiční společnost Prosperita z Orlové na Karvinsku. Její podíl údajně mírně přesahuje pět procent, chce ho ale dále navyšovat. Přesto však investor podle jeho generálního ředitele Miroslava Kurky nechce Orco ovládnout.

Na obranu drobných akcionářů vzniklo sdružení SOS Orco 

Další hráč, který může výrazněji promluvit do dění ve firmě, se objevil v podobě sdružení drobných akcionářů SOS Orco. Uskupení si dalo do vínku obranu zájmů a investic drobných podílníků firmy. Předseda sdružení Luboš Smrčka se již dříve v médiích vyjádřil, že usiluje o sesazení Otta. SOS Orco podle něj v současnosti kontroluje kolem deseti procent akcií společnosti a stejně jako Prosperita chce svůj podíl dále zvyšovat.

Orco podle společnosti Patria připravuje jednání s držiteli dluhopisů o nových podmínkách výplaty cenných papírů v objemu 400 milionů eur. Firma prý také jedná s věřiteli o odložení splátek úvěrů v hodnotě 100 milionů eur.

To vše nasvědčuje tomu, že valná hromada Orca plánovaná na 30. dubna může být velice bouřlivá. Ve hře jsou totiž rozsáhlé soubory nemovitostí, a to nejen v Česku, ale i v Berlíně nebo Moskvě. Podle posledních dostupných údajů se celková hodnota portfolia firmy loni pohybovala kolem 60 miliard korun.