USA se prý s unií ohledně G20 nepřou, Sarkozy chce „výsledky“

Londýn - Vysoký činitel Bílého domu Michael Froman dnes dementoval domněnky, že by mezi Spojenými státy a Evropou byly v předvečer schůzky skupiny G20 rozpory ohledně způsobu oživení světového hospodářství. Novou známkou napětí ale bylo dnešní upozornění francouzské ministryně hospodářství Christine Lagardeové, že prezident Nicolas Sarkozy by mohl ze schůzky odejít, pokud by nebyl s výsledky spokojen.

Froman, který má v Bílém domě na starost mezinárodní hospodářské záležitosti, vyslovil v Londýně názor, že čtvrteční schůzka vyústí v širokou dohodu ohledně způsobů obnovy růstu. Podle něj vládne shoda také například ohledně rozšíření dohledu na všechny instituce, trhy nebo výrobky, které mají systémový význam pro mezinárodní finanční soustavu, a dohoda v tomto smyslu by se mohla týkat i spekulativních fondů.

Zdůraznil také, že budou vypracována doporučení pro těžce zadlužené finanční instituce. „Zdá se mi, že tu bude věrohodný a legitimní soubor opatření, jak pokud jde o oživení, tak pokud jde o reformu regulace,“ řekl.

Sarkozy hrozí odchodem, pokud nebude spokojen s výsledkem

Francouzská ministryně hospodářství dnes v rozhovoru pro BBC uvedla, že Sarkozy je odhodlán ze summitu odjet, pokud ho jeho výsledky neuspokojí. Dodala ale, že vůdcové G20 jsou v několika významných otázkách na stejné vlně. Konkrétně přitom zmínila nutnost zlikvidovat daňové ráje.

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová:

„Prezident Sarkozy byl v tomto ohledu velmi jasný. Řekl, že jestli nebudou předpokládané výsledky, nepodepíše komuniké. To znamená odjezd, myslím, že je velmi odhodlaný.“