Sněmovna je pro usnadnění podnikání v energetice

Praha - Poslanci se dnes vyslovili pro novelu energetického zákona, která by měla podle vlády zjednodušit podnikání v energetice. Novela mimo jiné definuje rozumnou míru kontroly nad energetickým trhem, vytváří prostor pro dohodu mezi odběratelem a dodavatelem a určuje, co je a není nelegální odběr.

Schválená novela zjednodušuje povolovací řízení pro žadatele o licence na výrobu tepla a elektřiny. Usnadňuje i jejich prodlužování. Pokud změny přijme i Senát a podepíše prezident, stát už nebude udělovat autorizace nově budovaným elektrárnám a teplárnám, noví výrobci budou muset splnit pouze podmínky nutné pro zdárné uzavření stavebního řízení.

Podle zpravodaje k novele Oldřicha Vojíře (ODS) novela ve schváleném znění sice vymezuje, co je a co není nelegální odběr, neřeší ale, za jakých podmínek má dodavatel obnovit dodávky proudu, pokud jej zákazník dříve odbíral nezákonně. Sám zastává názor, že za obnovení dodávek by se nemělo platit jako za nové připojení k síti, ale měl by se na něj vztahovat jen manipulační poplatek.

Kalkulace cen tepla na internetu nebudou

Sněmovna navíc neschválila návrh kontrolního výboru, který chtěl, aby výrobci tepla uváděli na internetu kalkulace svých cen. Teplárny měly podle tohoto neschváleného návrhu také na požádání informovat o předběžných i výsledných kalkulacích cen tepla.

Předsedu výboru Vladimíra Koníčka (KSČM) zamítnutí tohoto návrhu velmi mrzí. „Domnívám se, že odběratelé tepla by měli mít právo nahlížet do struktury nákladů dodavatelů tepelné energie,“ uvedl.

Vyšší sankce za jadernou škodu

Poslanci naopak zvedli ruce pro navýšení odpovědnosti za jadernou škodu. V případě nehody jaderných elektráren bude muset jejich provozovatel zaplatit místo stávajících šesti miliard korun osm miliard. U přepravy a jiných jaderných zařízení se sankce zvyšuje z 1,5 miliardy na dvě miliardy Kč. Vzrůst má i státní záruka za škody způsobené jadernými elektrárnami ze šesti miliard na osm miliard korun.

Vydáno pod