Brusel vzdal boj proti poplatkům za platby kartou

Brusel - Evropská komise dnes ukončila vyšetřování americké bankovní asociace MasterCard vydávající platební karty, které s ní vedla kvůli sporům ohledně poplatků za přeshraniční kartové transakce. Takzvané směňovací poplatky platí banka prodejce bance držitele karty za každou přeshraniční transakci. Obě strany se dohodly na kompromisu, podle něhož se MasterCard zavázal snížit současnou výši poplatků. Brusel přitom už dříve nařídil jejich úplné zrušení. Opatření je nicméně podle společnosti jen dočasné, pokles poplatků prý ohrozí její investice.

Evropská komise se v minulosti nad výší poplatků pohoršovala několikrát. Nelíbilo se jí, že se v každé zemi EU výrazně liší, přičemž jedny z nejvyšších přitom společnost vybírala v Česku. Podle statistiky z roku 2007 tehdy museli obchodníci na poplatcích v Česku, Maďarsku a Portugalsku odvádět za přijetí karet Mastercard či konkurenční asociace Visa 2,5 až 3,1 procenta z celkové hodnoty transakcí.

Zákazníci platí dvakrát

To bylo třikrát až čtyřikrát více než ve Švédsku, Finsku a Itálii. Tyto poplatky maloobchodníků až o 2,5 procenta zvyšují ceny, které platí spotřebitel. Zrušení či snížení poplatků by tak lidem mohlo ušetřit stovky eur ročně. Zákazník totiž na chování karetních asociací údajně doplácí dvakrát - jednou bance ve formě ročního poplatku, podruhé údajně ve formě celkově vyšších cen zboží, do nichž se směňovací poplatek promítá.

MasterCard už v minulosti výzvy Evropské komise vyslyšel a směňovací poplatky zrušil. Jako kompenzaci však zdražil některé své služby. Nová dohoda mezi Bruselem a Mastercard počítá s tím, že společnost vrátí své ceny na předchozí úroveň, přičemž bude moci nadále vybírat přeshraniční poplatky, které ale zlevní.

Neelie Kroesová, eurokomisařka pro hospodářskou soutěž:

„Nová metodika výpočtu mnohostranných mezibankovních poplatků bude pro bankovní i maloobchodní sektor jasnější a podstatně sníží dosud účtované poplatky MasterCard. Provádění závazků budeme v následujících měsících pečlivě sledovat.“

Podle nové metodiky poplatek u spotřebitelských kreditních karet klesne na 0,3 procenta a u spotřebitelských debetních karet na 0,2 procenta za transakci.

MasterCard chce poplatky znovu zvýšit

„Nevěříme, že tato úroveň směnných poplatků je adekvátní k udržení silné hospodářské soutěže v evropském platebním průmyslu. Také proto jsou tyto poplatky jen dočasné a nadále trváme na našem odvolání u Evropského soudu první instance,“ uvedl Mastercard v tiskovém prohlášení. Firma tak upozornila, že s Evropskou komisí vede soudní spor, který nadále trvá a na nějž se dnešní dohoda nevztahuje.