RWE chce konkurovat slovenský SPP

Brno - Na český trh s plynem pro velkoodběratele chce proniknout společnost Slovenský plynárenský průmysl (SPP). Vytvořila by tak konkurenci zejména skupině RWE, která má na daném trhu téměř devadesátiprocentní podíl. Ta v loňském roce vstoupila na slovenský trh se zemním plynem. O odvetný krok ze strany SPP však podle vyjádření její české dceřiné firmy SPP CZ nejde.

SPP CZ byla založena loni v listopadu a v prosinci získala licenci na obchod s plynem. „Chceme oslovit široké spektrum průmyslu, služeb, výrobců tepla a energie. Zatím nemáme cíl oslovovat domácnosti a dodávat plyn jim,“ oznámil generální ředitel firmy Roman Baláž.

Jaký podíl na trhu by chtěla SPP CZ získat či jakého obratu v prvních letech dosáhnout, to je podle jejího šéfa zatím předčasné říkat. „Našim záměrem je stát se ve střednědobém horizontu významným hráčem na místním trhu,“ upřesnil mluvčí slovenského plynárenského podniku Ondrej Šebesta.

O odvetu za RWE na Slovensku prý nejde

Vstup SPP podle Baláže všeobecně souvisí s otevřením trhů střední Evropy a nesouvisí s příchodem skupiny RWE na Slovensko. Ta začala dodávat zemní plyn k našim východním sousedům od srpna, do roku 2011 plánuje získat pětiprocentní podíl tamního trhu velkých firemních zákazníků. Slovenská vláda navíc uvažuje o vytvoření státem ovládané plynárenské společnosti se zahraničním partnerem, která by SPP konkurovala. Zahraniční firmou by se mohla stát právě německá RWE nebo také ruský Gazprom.

Roman Baláž, ředitel SPP CZ:

„Krok SPP směrem do ČR je přirozeným vstupem na trh nejbližšího souseda, na němž chceme působit s cílem dodávat bezpečné dodávky plynu zákazníkům v ČR.“

Zda hodlá SPP vstoupit i na další trhy sousedící se Slovenskem, Baláž neuvedl. Firma chce ovšem využít letité zkušenosti z působení na Slovensku a také zkušenosti jejích akcionářů, společností E.ON Ruhrgas a GDF Suez, kteří se řadí k největším hráčům na evropském poli. V plynárenském podniku jim patří 49 procent. Zbývajících 51 procent vlastní slovenský stát, manažerská kontrola je však v rukou soukromých akcionářů.

RWE doufá, že zákazníci ocení spolehlivé dodávky a kvalitní servis

Podle tiskového mluvčího skupiny RWE Martina Chalupského je vstup dalšího hráče jen dalším potvrzením toho, že český trh se zemním plynem je plně funkční. „Stejně tak RWE vstoupila na slovenský trh se zemním plynem už v loňském roce se společností RWE Gas Slovensko. Jsme přesvědčeni, že zákazníci ocení především spolehlivost dodávky a kvalitní zákaznický servis,“ dodal.


Na tuzemském trhu dodávek plynu velkoodběratelům ovládá nyní skupina RWE 88 procent. Zhruba deset procent dodává Vemex, dceřiná firma Gazpromu. O dvě procenta se dělí ostatní firmy.

Vydáno pod