Investiční hra nabízí vítězi kilogram zlata

Praha - Burza cenných papírů Praha a RM-Systém ve spolupráci s varšavskou burzou připravily investiční hru se středoevropským rozsahem. Vítěz obdrží kilogram zlata či jeho peněžité vyjádření. Pro hráče z Česka, Maďarska, Polska či Slovenska je připraven fiktivní milion korun a 50 tisíc dolarů, se kterými mají prokázat své schopnosti pro burzovní obchody. Zájemci mohou začít jednoduše na webové stránce http://www.investicka.cz/.

Svěřený fiktivní balík peněz mohou virtuální investoři použít na nákup českých a amerických akcií, jejichž cena odráží realitu na světových akciových trzích, jako jsou New York, Frankfurt, Varšava či Praha. Zájemcům se tak naskýtá šance vyzkoušet si své schopnosti nanečisto a poté v probíhající finanční krizi využít získané zkušenosti nákupem reálných cenných papírů. Pro zkušenější je do hry připraveno 50 tisíc amerických dolarů na nákup finančních derivátů US Futures.

Jiří Vodička, ředitel pro strategii a marketing burzy RM-Systém:

„My jsme chtěli v dnešní ekonomicky těžké době ukázat investorům a široké veřejnosti, jak si vyzkoušet bez rizika obchodování na burzách.“

Pro celkového vítěze, kterým se stane investor s nejlépe zhodnocenými svěřenými penězi, je připravena kilogramová cihlička zlata. Tu je možno obdržet fyzicky či v peněžitém vyjádření. Hodnota kila zlata se odvodí z aktuální ceny drahého kovu na komoditní burze v Chicagu. Další možné výhry představují luxusní zájezd, letenky či notebook. Vyhlašovat se budou také nejlepší hráči jednotlivých týdnů, pro něž jsou za odměnu připraveny digitální fotoaparáty.

Investiční hry jsou oblíbené, dříve bylo možno vyhrát i Porsche

Hra nemá zaujmout jen lidi, kteří s investováním nikdy nepřišli do styku, ale i ty zkušenější. Podle Romana Jandíka, ředitele podpory zákazníků burzovní společnosti Fio, která je partnerem hry, znamenala finanční krize pro mnohé investory velké ztráty, a není tak pro ně na škodu, když si otestují své zkušenosti, schopnosti a dovednosti na fiktivním trhu.

RM-Systém očekává od letošního ročníku i v souvislosti s rozšířením hry za hranice českého státu nárůst hráčů až na 50 tisíc. Loni si s RM-Systémem a pražskou Burzou cenných papírů zkoušelo zainvestovat 30 tisíc lidí. Podobná hra není v České republice jediným projektem svého druhu. Například společnost X Trade Brokers nabízela ve své soutěži nejúspěšnějším fiktivním investorům luxusní vůz značky Porsche.

  • Jiří Vodička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77219.jpg
  • Prostředí investiční hry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77223.jpg
  • Roman Jandík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/773/77221.jpg