Merkelová a Sarkozy budou na summitu G20 mluvit „jedním hlasem“

Londýn - Francie a Německo považují za nezbytné, aby čtvrteční summit zemí G20 v Londýně přistoupil na nové regulace světových finančních trhů. Na společné tiskové konferenci v Londýně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to dnes řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy s tím, že obě země budou na summitu mluvit „jedním hlasem“. Hlavy všech zúčastněných evropských zemí doufají, že se probíhající ekonomická krize blíží ke svému dnu. Co se Česka týče, podle guvernéra centrální banky už ho nečeká tak hluboký hospodářský propad a možná se dokonce objevuje světlo na konci tunelu.

V Londýně dnes Sarkozy zdůrazňoval, že Německo a Francie budou na schůzce zástupců nejvyspělejších ekonomik světa mluvit jedním hlasem. Jmenoval podmínky, na kterých budou obě země trvat a které se týkají daňových rájů, stejně jako kontroly hedgeových fondů a dalších finančních nástrojů, odměňování bankéřů a pravidel pro ratingové společnosti. „Nejprve jsme měli finanční krizi a teprve potom ekonomickou,“ řekl Sarkozy, podle něhož má summit „historickou příležitost“ ke změně těchto pravidel.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Naším cílem je posílit roli Mezinárodního měnového fondu a stabilizovat finanční sektor. Summit musí přinést novou finanční architekturu.“

Kancléřka také dnes ještě v Berlíně připustila, že nemůže vyloučit nastolení tématu nových hospodářských stimulů, které po ostatních zemích požadují nejen Spojené státy, ale i Japonsko a Británie. Německo však argumentuje tím, že do své ekonomiky, která je největší v Evropě, už napumpovalo protikrizových peněz dost, a zatím přijímání dalších balíčků striktně odmítá. Dosud se spekulovalo o tom, že tématu finančních injekcí se státníci při rokováních v britské metropoli raději pokusí vyhnout.

Japonský premiér Taró Aso v deníku Financial Times ostře kritizoval, že právě Německo nechce na programy hospodářského oživení vynaložit další miliardy. „Myslím, že jsou země, které chápou důležitost fiskální mobilizace, a jsou jiné země, které ji nepochopily. To je podle mě důvod německých názorů,“ řekl Aso.

S konkrétními návrhy přichází zájmové skupiny

Ačkoli hostitel Gordon Brown prohlašoval, že k dosažení jednotného záchranného plánu chybí jen hodiny, záchrana není nijak jasná. Před nejasným výsledkem přitom Francie a Německo varovaly. Konkrétní návrhy tak zatím přichází pouze ze strany lobbistických uskupení.

Freddy Van Den Spiegel, hlavní ekonom Fortis Bank Belgie:

„Ekonomika je ve fázi korekce, určitě bylo nutné zachránit banky, ale teď je potřeba, aby se pomoc soustředila na podnikatelský sektor. Aby se firmy dostaly k penězům, které potřebují na svůj rozvoj.“

Přímou finanční podporu firem nebo jednotlivých sektorů ale zástupci podnikatelů odmítají. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Pavla Kafky to narušuje hospodářskou soutěž, jedná se tak o určitou formu protekcionismu.

Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy by se Česko už brzy mohlo odrazit ode dna. Jenže rozhodne vývoj u jeho obchodních partnerů. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil dodává, že světlo na konci tunelu naše ekonomika uvidí pouze tehdy, když se z recese dostanou státy v okolí Česka, naši největší obchodní partneři. Nejnovější čísla rozpočtu sice naznačují dobré hospodaření státu, jenže to se může každým dnem změnit. Podle guvernéra by pokračující recese na západě mohla letos i pro Česko znamenat až dvouprocentní pokles ekonomiky.