Za vystavení letenky přes internet si teď připlatíme

Praha - Největší tuzemští prodejci letenek našli způsob, jak si alespoň trochu pomoci z ekonomické recese. Většina společností zvýšila cenu za vystavení letenek přes internet o stokorunu, tedy zhruba o čtvrtinu. Poplatek za nákup letenky přes web nyní u českých prodejců vyjde většinou na 490 Kč. Většina agentur zdražila během několika dní o stejnou sumu, odmítají však domněnky, že by šlo o možnou kartelovou dohodu. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

České aerolinie přisadily k poplatku za vystavení přes web stokorunu, zákazník zaplatí 590 Kč. „ČSA se snaží v situaci, kdy letecký průmysl negativně ovlivňuje ekonomická recese, nalézt možnosti, které zvýší výnosy a přitom budou pro cestující akceptovatelné,“ konstatovala prý mluvčí ČSA Daniela Hupáková. Student Agency dává zdražení do souvislosti se zvýšením nákladů. Za stejný poplatek se prodávaly letenky řadu let, uvedl šéf firmy Radim Jančura.

Agentury mají zisk právě z poplatků, přesto některé nezdražily 

Letecké společnosti už několik let nedávají z každé prodané letenky prodejcům provizi, a agentury proto vydělávají právě na poplatku. Ještě do loňského roku byly dalším zdrojem příjmu splněné plány prodejů, ty se teď ale prodejcům údajně nedaří plnit.

Některé agentury ovšem nezdražily vůbec, například GTS si podle listu účtuje stále 400 Kč a ceny nezvýšily ani některé letecké společnosti při prodejích přes web. Nízkonákladové společnosti proti tomu spíše používají poplatek za platbu kartou.