Kalousek by mohl v úřednické vládě obhájit svůj post

Praha - Překvapením při sestavování nové vlády by mohl být současný ministr financí Miroslav Kalousek. Informace se objevila v dnešním vydání Deníku, podle kterého by měl lidovecký ministr zůstat v křesle až do předčasných voleb. V tom případě by ale musel opustit KDU-ČSL. Kalousek však dal již dříve najevo, že nehodlá po volbách v aktivní politice pokračovat a v KDU-ČSL se neuchází o žádnou funkci. Proto by mohl na nabídku zůstat ve vládě kývnout.

Další vyjednávání o vládě by se mělo konat co nejdříve, šéf ČSSD Jiří Paroubek totiž naléhá na co nejrychlejší průběh těchto jednání. „Pokud dohoda nebude během středy potvrzena, navštívím zřejmě už ve čtvrtek dopoledne prezidenta republiky a sdělím mu, že musí konat, neboť mezi politiky ODS není vůle ke shodě,“ uvedl pro Deník Paroubek.

Jak dále píše Deník, do čela vlády se prý lídrům ODS nepodařilo prosadit náměstka ministra pro evropské záležitosti Marka Moru ani ředitelku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou. Jak ale prohlásil Jiří Paroubek, pokud by byla shoda na Martinu Pecinovi, který nyní vede Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže (ÚOHS), ČSSD by nebyla proti. Pecina se těší podpoře také u prezidenta Václava Klause.