Úroky v Evropě opět klesly, od října již zhubly o tři procenta

Brusel - Evropská centrální banka dnes snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové minimum ve výši 1,25 procenta. Zklamala tím finanční trhy, které očekávaly pokles sazby o půl procentního bodu. Snižování úrokových sazeb má povzbudit trh s úvěry, přimět spotřebitele i firmy k většímu utrácení, a vytáhnout tak ekonomiku z recese.

„Bylo to překvapení, zdá se to jako kompromis a vzbuzuje to očekávání dalšího snižování sazeb,“ komentoval krok evropského regulátora ekonom finanční společnosti Dresdner Kleinwort Rainer Guntermann. „Snížení jen o 25 bazických bodů indikuje, že není kam spěchat,“ dodal stratég belgické banky Fortis Philippe Gijsels.

Snížení úroků jen o čtvrt procenta překvapilo o to víc, že podle nejnovějších statistik stojí eurozóna na prahu deflace. Ceny v březnu rostly jen 0,6procentním tempem. Strach z nárůstu inflace tedy Evropské centrální bance ve snižování sazeb nijak nebrání.

Od října, kdy se začala do evropské ekonomiky výrazněji promítat světová finanční krize, snížila Evropská centrální banka základní úrokovou sazbu již o tři procentní body. Ještě v říjnu totiž ležela na 4,25 procentech.