Loni bylo turistů v Česku ještě dost, letos to bude horší

Praha - Česká republika turisty stále táhne. V loňském roce ji navštívilo 9,4 milionů turistů, což je stejný počet jako v roce 2007. Každý z nich tu denně utratil průměrně 2475 korun. Vyplynulo to z výsledků průzkumu agentury STEM pro ministerstvo pro místní rozvoj. V prvních měsících letošního roku se ale Česku v oblasti cestovního ruchu vedlo o něco hůře.

Nejčastěji do Česka loni mířili turisté ze sousedního Německa, Velké Británie či Ruska. „Od začátku letošního roku počet Britů ale poklesl,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. A zároveň dodal: „Narostl počet Poláků a Rusů.“ Cizinci tu také zůstávají delší dobu než dříve. Za hlavní důvod návštěvy České republiky uvedlo 32 procent cizinců nákupy.

V prvních dvou měsících letošního roku došlo k propadu cestovního ruchu nejen v České republice. „Může za to zejména ztráta spotřebitelské důvěry, jak na straně individuálních cestovatelů, tak na straně firemní klientely,“ vysvětlil ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je meziroční pokles tržeb během ledna a února až 35 procent.

Cizinci navštěvují hlavně Prahu

Největší oblíbenosti mezi zahraničními turisty se těší Praha. Do hlavního města míří 61 procent všech turistů. Pražské hotely i přesto zaznamenaly ztráty. „Hotelové řetězce v hlavním městě hlásí za únor v meziročním srovnání devítiprocentní pokles. Je to nejhorší výsledek společně s Amsterodamem,“ oznámil Vondruška.

Druhou nejoblíbenější destinací je Karlovarský kraj. Ne se vším jsou ale turisté spokojeni. „Bývá kritizováno, že cizojazyčné informace nejsou všude k dispozici,“ podotkl Vondruška. Důvodem, proč turisté více nenavštěvují kraje, je podle Vondrušky špatná infrastruktura v regionech. „Vlastně tam nejde strávit delší čas,“ dodal.

  • Turisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/339/33846.jpg
  • Turista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/11/1079.jpg