ÚOHS zkrátí čekací dobu na fúze podniků

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkrátí ve výjimečných případech dobu o rozhodování fúzí podniků na deset dní. Nyní firmy od podání návrhu na fúzi musí ze zákona čekat 30 dní. Úřad očekává, že v důsledku hospodářské krize stoupne počet problematických fúzí.

V současnosti je počet fúzí výrazně nižší než před několika lety, ale o problémových fúzích již úřad signály má. „Zkušenosti z jiných podobných hospodářských a finančních krizí ukazují, že po poklesu fúzí přijde naopak nárůst fúzí, ale těch problémových, restrukturalizačních, kdy konkurence kupuje podniky třeba za velmi nízkou cenu,“ uvedl místopředseda ÚOHS Robert Neruda. „Tuto vlnu očekáváme, pokud nepřijde, jen dobře pro český průmysl. Ale chceme být na to připraveni,“ podotkl.

Úřad vydal oznámení, v němž stanovuje podmínky, za kterých je připraven tuto výjimku poskytnout a umožnit takovou fúzi. „Jdeme tak daleko, že se zavazujeme, že za podmínek stanovených v oznámeních o povolení fúze o této výjimce rozhodneme do deseti kalendářních dnů,“ podotkl Neruda.