Sněmovna projednává protikrizová opatření z pera vlády

Praha - Po jednodenní přestávce pokračuje mimořádní schůze Poslanecké sněmovny k protikrizovým opatřením. Cílem dnešního jednání je pustit k dalšímu čtení plány vládní koalice a Národní ekonomické rady vlády (NERV), podpora se dá očekávat i ze strany opoziční sociální demokracie, jejíž protikrizové plány podpořila trojkoalice v úterý. Projednávanými tématy bude zrychlení daňových odpisů firemního majetku, slevy na sociálním pojištění pro zaměstnavatele nebo novela insolvenčního zákona. O tom, která z vládních či opozičních opatření budou nakonec přijata, rozhodne sněmovna v dubnu.

Bezproblémový průchod vládních návrhů již včera potvrdil stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka: „Ano, dodržíme dohodu s vládní koalicí.“ Přesto se očekává, že projednávání nebude snadné. Diskuse nad úterními návrhy trvala téměř tři hodiny, kdy se poslanci vzájemně obviňovali z nedostatečnosti či škodlivosti svých návrhů.

Vládní návhry:

Novela zákona o daních z příjmů:

Opatření vzešlo z návrhu NERVu a má být dočasné. Mimo jiné zrychluje odpisy firemního majetku, který byl pořízen od letošního 1. ledna do 30. června příštího roku. Opatření má podpořit daňové poplatníky k pořízení nového hmotného majetku, a v důsledku toho zvýšit odbyt, případně zachovat výrobu a zaměstnanost u výrobců tohoto majetku.

Novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení:

Nově má být zavedena sleva na sociálním pojištění pro zaměstnavatele. Vláda si od toho slibuje zamezení propouštění zaměstnanců s nízkými příjmy. Podle předpokladů by tak stát mohl zachránit 50 000 až 70 000 pracovních míst.

Novela insolvenčního zákona:

Změna má umožnit, aby podnik vyplatil zpětně zaměstnancům tři měsíční mzdy i po vyhlášení insolvence. Pomohlo by to například i tisícům propuštěných sklářů.

Sociální demokracie souhlasí s novelou insolvenčního zákona i se zrychlením odpisů, problém má ale se slevou na sociálním pojištění. Upozorňuje na to, že tím rozpočet přijde o 18 až 19 miliard korun. Tyto peníze by pak mohly podle nich chybět třeba na valorizaci důchodů. Vládní koalici se pro změnu nelíbí sociálnědemokratický návrh na vyšší zdanění nejvyšších příjmových kategorií.

Pád vlády březnovou schůzi sněmovny zkomplikoval

Pokud zákonodárci všechny tři body programu projednají rychle, mohli by pokračovat i v řádné schůzi zahájené 17. března. Na ní by se měli pokusit zvolit chybějící členy Rady Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, ve středu vybrali jen tři. Pak zřejmě „březnová“ schůze definitivně skončí.

Kvůli několika mimořádným schůzím, pádu vlády a politickým hrám při sestavování nového kabinetu nestihla sněmovna probrat mnoho původně plánovaných bodů. Platí to i pro novely volebních zákonů včetně zavedení přímé volby prezidenta, protikuřáckého zákona nebo referenda o umístění americké radarové základny v Česku.