Americký návrh rozpočtu pro rok 2010 byl schválen

Washington - Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu a následně i Senát schválily návrh státního rozpočtu ve výši 3,55 bilionu dolarů (to je téměř 70 bilionů korun). Tento návrh odpovídá představám prezidenta Obamy. Senát má ale také vlastní návrh. Poslanci a senátoři budou muset najít kompromis. Příští fiskální rok začíná 1. října.

Podle údajů rozpočtového výboru Kongresu povede schválený rozpočet ke schodku ve výši 1,4 bilionu dolarů. Senát bude teprve o vlastním návrhu rozpočtu hlasovat. Jestliže obě komory Kongresu své předlohy schválí, bude nutné nalézt kompromis mezi oběma rozpočtovými návrhy, o němž pak budou muset poslanci i senátoři znovu hlasovat. Pak bude moci schválený rozpočet podepsat prezident.

„Je to pro nás velký den,“ citovaly agentury předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Rozpočet je podle ní začátkem slíbených investic do vzdělávacího sektoru, zdravotnictví a energetických plánů nové vlády.

V letošním fiskálním roce, který končí 30. září, hrozí podle rozpočtového výboru Kongresu Spojeným státům rozpočtový deficit 1,85 bilionu dolarů (zhruba 36,4 bilionu korun). Od ledna, kdy se Obama ujal úřadu, už americká administrativa použila na podporu slábnoucí ekonomiky miliardy dolarů. Valnou část prostředků získal finanční sektor, který je původcem současné krize.