Odboráři v květnu zaplní Prahu na protest proti krizi

Praha - Odboráři budou 16. května demonstrovat v centru Prahy proti dopadům hospodářské krize na zaměstnance. Dnes o tom rozhodl mimořádný sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Počítá přitom s tím, že plánované demonstrace se zúčastní několik tisíc lidí z Česka i ze zahraničí.

Odborům leží v žaludku hlavně opatření vlády na zmírnění dopadů krize. Poslední kapkou při dnešním rozhodnutí však podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha byla novela zákoníku práce, která uvolňuje pravidla pracovněprávních vztahů. Odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ji minulý týden poslal k připomínkovému řízení. Odboráři tvrdí, že novela může podnikatelům posloužit jako návod, jak zneužít krize ve svůj prospěch na úkor zaměstnanců.

Mezinárodní protesty

„Demonstrace bude protestní a proti zneužívání krize,“ řekl Štěch, podle kterého evropští odboráři na zhruba polovinu května plánují protikrizové demonstrace ve čtyřech evropských městech. „Demonstrace (v Praze) tak bude mít evropský charakter,“ podotkl Štěch s tím, že se jí zúčastní i zástupci odborářů ze sousedních zemí.

Na pražské demonstraci by podle Štěcha měla zaznít také podpora některých závěrů londýnského summitu největších ekonomik světa (G20). Skupina se mimo jiné dohodla, že vynaloží zhruba bilion dolarů na boj s hospodářskou a finanční krizí. Představitelé těchto států se rovněž shodli na reformě globálního finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na regulaci takzvaných hedgeových fondů. Některé dohodnuté kroky se podle Štěcha odborářům zamlouvají.

Vydáno pod