Unie proti házení zemí východní Evropy do jednoho pytle

Praha - Po prvním dnu jednání ministrů financí a hospodářství a také guvernérů centrálních bank zemí Evropské unie v Praze se zástupci unie ostře postavili proti dávání střední a východní Evropy „do jednoho pytle“. Česku a dalším zemím regionu vadí, že jsou v zahraničních médiích již delší dobu často spojovány se státy, které mají v současné hospodářské krizi existenční problémy.

Přestože média mezi jednotlivými členskými státy rozlišují více než v minulosti, ministr financí Miroslav Kalousek na tiskové konferenci po jednání šéfů státních pokladen dostal od jednoho ze zahraničních novinářů dotaz, zda plánované navýšení kapitálu Mezinárodního měnového fondu znamená, že odeznělo nebezpečí bankrotu zemí střední a východní Evropy.

„Je absolutně falešné tyto země házet do jednoho pytle,“ odvětil Kalousek s tím, že novináři doporučil, aby si nastudoval ekonomické ukazatele jednotlivých zemí. Českého ministra vzápětí podpořil i eurokomisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia a šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.

Jean-Claude Trichet, šéf Evropské centrální banky:

„To je velká chyba posuzovat střední a východní Evropu jako jednu skupinu. Navýšení kapitálu MMF je pro dobro celé planety.“

Politici přitom již delší dobu upozorňují, že házení celého regionu do „jednoho pytle“ má pro jednotlivé země nepříznivé dopady. Při prvním takovém náznaku prudce oslabily prakticky všechny měny střední a východní Evropy.

Nedávná studie rakouské banky Erste Bank navíc ukazuje, že realita může být ve skutečnosti úplně opačná. Zadluženost zemí střední a východní Evropy a jejich závislost na zahraničním financování je totiž ve srovnání se situací v západní Evropě zanedbatelná. Četné západoevropské země si totiž jednotlivě v zahraničí půjčily více než celý region zemí střední a východní Evropy čítající 20 států včetně Ukrajiny, Turecka a Ruska.