V Praze pokračuje jednání Rady Ecofin

Praha - V rámci českého předsednictví hostí Praha zasedání ministrů financí a hospodářství, zástupců centrálních bank členských zemí Evropské unie a také zástupců Evropské komise. Na programu jednání byla první den aktuální hospodářská situace, vývoj na finančních trzích a reflexe výsledků včerejšího summitu hlav nejvyspělejších ekonomik světa, skupiny G20. Diskutovalo se také o aplikaci Paktu stability a růstu, navrhovaly se procedury pro řešení nadměrných schodků států, jako jsou Francie, Irsko, Řecko či Španělsko. Účastníci také pozitivně hodnotili rozšíření o nové členské země.

Předsedající Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) po skončení prvního dne jednání ekonomických ministrů Evropské unie uvedl, že v Evropské unii se věrohodným způsobem dodržuje Pakt stability a růstu. Recese se však prý stále více projevuje na trhu práce, indikátory důvěry jsou nižší. Zásadní diskuse byla vedena o špatných aktivech v bankovním sektoru.

Ecofin pozitivně zhodnotil výsledky čtvrtečního summitu nejvyspělejších světových ekonomik, tzv. skupiny G20. Ten se usnesl k tomu, že je potřeba posílit spolupráci mezi regulátory a bankami. Jako historický úspěch pak Kalousek označil shodu ze summitu na posílení finančního systému poskytnutím půjček Mezinárodnímu měnovému fondu v celkové výši 750 miliard dolarů. Český ministr financí také pozitivně ohodnotil roli unie a komise.

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek (KDU-ČSL):

„Bez aktivního přístupu unie a komise by summit nemohl být tak úspěšný.“

Ecofin: Rozšíření unie byl úspěšný krok

Ministři financí se také shodli, že rozšíření Evropské unie v letech 2004 a 2007 byl velký úspěch. Projednávali nedávnou zprávu Evropské komise, která vstup členských států především ze střední a východní Evropy hodnotí. Nové členské státy se díky rozšíření mohly například těšit z rychlejšího ekonomického růstu, starým členským státům se přitom otevřely nové trhy.

„Rozšíření je pozoruhodným úspěchem,“ řekl novinářům po jednání šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet s tím, že nové členské státy by mohly zvýšit i počet členů eurozóny, tedy zemí, které vyměnily národní měny za euro. Ze členských států EU, které vstoupily do unie v roce 2004 a 2007, jednotnou evropskou měnu používají čtyři. „Eurozóna je pro ně otevřená, ale musí být zajištěno (hospodářské) sbližování,“ dodal šéf ECB.

Na přetřes přišel také kyperský stabilizační program

Došlo také k vyhodnocení programu stability na Kypru. Podle ekonomických ministrů je pozitivní, Kypr zaznamenává lepší výsledky. V budoucnu by se prý mělo pokračovat v konsolidačních opatřeních tak, aby vláda Kypru měla ambicióznější roli v přístupu k plnění Paktu stability a růstu již na rok 2010 a 2011. Řešeny byly také nadměrné schodky ve Velké Británii, Španělsku, Irsku, Francii či Řecku.

Diskutována byla i otázka účetních standardů a jejich uvolnění v USA. Některé státy mají totiž obavy z rozvolnění přístupu. Otazník zatím visí především nad změnou ohodnocování nehmotných aktiv. Eurokomisař Charlie McCreevy situaci komentoval potřebou vytvořit mezinárodní účetní standardy.

Rada Ecofin
Zdroj: ČT24