Janota: Letos očekáváme schodek rozpočtu 120 až 130 miliard Kč

Praha - V letošním roce by měl deficit státního rozpočtu ČR činit 120 až 130 miliard Kč, což představuje zhruba čtyři procenta hrubého domácího produktu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes odhadl náměstek ministra financí Eduard Janota s tím, že příčinou deficitu je výpadek daňových příjmů. Česko by tak nesplnilo jedno z kritérií pro přijetí eura, podle nějž musí být podíl schodku rozpočtu na HDP nižší než tři procenta.

Schválený rozpočet pro letošní rok počítá se schodkem 38,1 miliardy korun, vychází ale z předpokládaného růstu ekonomiky o 4,8 procenta. Od té doby se prognózy kvůli krizi rapidně zhoršily, například Česká národní banka počítá s poklesem HDP až o 0,3 procenta. Ministerstvo financí pracuje i se scénářem poklesu až o dvě procenta. Za celý loňský rok stát hospodařil s deficitem 19,4 miliardy korun.

Ministerstvo financí nyní předkládá na jednání vlády státní závěrečný účet za rok 2008, který podle Janoty „vypadá dobře“. Deficit veřejných rozpočtů jako další z kritérií pro přijetí eura činil 1,6 procenta, státní dluh představoval 1,1 bilionu Kč.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

V prvním kvartále začalo docházet k dramatičtějšímu výpadku daňových příjmů

V loňském posledním čtvrtletí začaly tendence výpadku daňových příjmů, podle Janoty byla situace v letošním prvním kvartále ještě horší. Stát v březnu hospodařil se schodkem 2,35 miliardy korun, ale 31 miliard do rozpočtu stát napumpoval z peněz připravených na zmírnění dopadů globální hospodářské krize.

V případě, že stát utrácí víc peněz, než kolik vybere, musí si na vzniklý rozdíl půjčit, a proto nabízí dluhopisy. Problémem však je, že v této době se ve světě nachází příliš mnoho dluhopisů. Většina vlád totiž hospodaří na dluh. O české dluhopisy tak nemusí být valný zájem a stát za ně bude muset platit vyšší úroky. „To samozřejmě i nám zhoršuje podmínky, za kterých se bude financovat tento schodek,“ uvedl viceguvernér ČNB Miroslav Singer.

Další komplikací zůstává, že razantní změna vývoje rozpočtu se neobejde bez souhlasu parlamentu. „Zákonný rámec pro přijetí takového deficitu bude muset být upřesněn. My jsme schopni řešit a pokrýt deficit do sta miliard v letošním roce, ale na vše, co bude nad sto, budeme potřebovat zákonné zmocnění,“ prohlásil Janota.

Velkou hádankou bude také sestavování rozpočtu na rok 2010, jelikož nikdo přesně neví, jak se bude vyvíjet ekonomika, a tudíž daňové příjmy státu. Přitom obrysy budoucího státního rozpočtu by měla vláda začít řešit už nyní - tedy v dubnu 2009.

  • Státní rozpočet na rok 2009 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/560/55928.jpg
  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/651/65054.jpg
  • Česká národní banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/281/28079.jpg