SOS Orco chce zabránit konkurzu developera

Praha - S cílem zabránit konkurzu developerské společnosti Orco Property Group vede SOS Orco, sdružení menšinových akcionářů společnosti, "přímé i nepřímé rozhovory" s držiteli pohledávek realitní firmy v celkovém objemu kolem 700 milionů eur (asi 18,5 miliardy korun).

SOS Orco nyní organizuje drobné akcionáře, kteří ve firmě drží kolem deseti procent. Největším akcionářem Orca je podle posledních dostupných údajů investiční společnost Prosperita z Orlové na Karvinsku, jejíž podíl údajně mírně přesahuje pět procent.

Předseda sdružení SOS Orco Luboš Smrčka:

„V této situaci na evropských realitních trzích by konkurz znamenal nevýhodné řešení jak pro podílníky firmy, tak i pro její věřitele.“

Orco na konci března požádalo v Paříži o soudní ochranu před věřiteli. Cílem opatření je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci společnosti. Firma s akciemi na pražské, varšavské a budapešťské burze současně již dvakrát odložila oznámení hospodářských výsledků za loňský rok. Třetí termín ohlásila na 7. duben. „Je to již třetí termín určený pro tento krok a doufáme tedy, že ho management konečně splní. V současné době je především potřeba napravit morální kredit společnosti a poskytnout akcionářům i majitelům rozestavěných bytů transparentní informace,“ sdělil Smrčka.

Sdružení očekává, že ztráta firmy za loňský rok „významným způsobem“ přesáhne 100 milionů eur (kolem 2,6 miliardy korun). To přibližně odpovídá i očekáváním analytiků.

Valná hromada bude nejspíše bouřlivá 

Události ve firmě nasvědčují tomu, že její valná hromada plánovaná na 30. dubna by mohla mít bouřlivý průběh. SOS Orco a údajně i někteří věřitelé se domnívají, že by současné vedení firmy mělo dát na hromadě své funkce k dispozici.

Na pozadí nepřehledného dění v developerské společnosti se přitom hraje o portfolio firmy, jehož hodnota se podle posledních údajů pohybuje kolem 60 miliard korun. Ve hře jsou rozsáhlé soubory nemovitostí, a to nejen v Česku, ale i v Berlíně, Varšavě nebo Moskvě.