Vydavatel platebních karet Visa poškozuje svými poplatky trh

Brusel - Evropská komise varovala asociaci Visa, která vydává platební karty, že její mezibankovní poplatky za přeshraniční platby poškozují trh. Navíc komise viní firmu z toho, že poplatky nevyužívá ani k technologickému rozvoji, ani ve prospěch spotřebitelů. Varování pro Visu přišlo nedlouho poté, co Evropská unie uzavřela vyšetřování konkurenční společnosti MasterCard ve stejné věci.

Poplatky, které platí banka prodejce bance držitele karty za každou přeshraniční transakci, narušují podle závěrů Evropské komise trh mezi bankami. Navíc ještě znásobují cenu za placení kartou Visa u obchodníků a přispívají k růstu spotřebitelských cen.

Tzv. směňovací poplatky již Evropská komise prošetřovala i u dalšího předního vydavatele platebních karet - společnosti MasterCard. Jednání minulý týden ukončila vratkým kompromisem. Zatímco Brusel požadoval úplné zrušení poplatků, MasterCard se zavázala pouze k jejich snížení. Navíc prohlásila, že opatření je jen dočasné, protože pokles poplatků ohrozí její investice.

Podle Bruselu se platební karty Visa využívají v Evropském hospodářském
prostoru, tedy v zemích EU a navíc v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu, v 36 procentech všech plateb. V roce 2006 se v těchto zemích uskutečnilo 27 miliard plateb pomocí karet.