Na českém trhu se objevili plyšáci nebezpeční pro děti

Praha - Česká obchodní inspekce odhalila na českém trhu několik nebezpečných plyšových zvířátek. Jedná se o plyšovou rybu a plyšové pejsky. U obou hraček hrozí vdechnutí malých oddělitelných částí, u pejsků navíc poranění ostrými částmi řetízku na klíče. Inspekce ihned zareagovala a nařídila distributorovi hraček, aby je stáhnul z prodeje. Na pultech obchodů by se tak již spotřebitelé neměli s nebezpečnými zvířátky setkat, mohou je ale mít doma.

Plyšová ryba

Na plyšové rybě s výrobním číslem 1231S chybělo inspektorům varování před riziky spojenými s užitím hračky malými dětmi, postrádali rovněž evropskou značku CE. Spotřebitel tak podle nich nemá možnost zjistit, že hračka je potenciálně nebezpečná pro děti mladší tří let, což vzhledem k jejím rozměrům není pro dospělou osobu zjevné.

Další problém skýtají plastové oči, které je možné snadno oddělit. „Hrozí možnost spolknutí malých částí, které mohou způsobit vnitřní zranění. Po vyjmutí oka z hlavy hračky vznikne otvor, kterým je volně přístupný měkký výplňový materiál,“ upozornila inspekce.

Pejsci s přísavkou a kroužkem na klíče

Spolknutí či vdechnutí malých částí hrozí i u plyšových pejsků. Děti se navíc mohou pořezat částmi řetízku na klíče, které jdou snadno uvolnit. „Uvolněná tenká kovová očka z řetízku lze považovat za potencionálně nebezpečné ostré hroty, které při předvídatelném použití hračky s ohledem na obvyklé chování malých dětí představují velké riziko poranění,“ varovali inspektoři.