Z platů bankéřů začíná ujídat krize

Londýn/New York/Praha - Londýnští bankéři jsou kvůli finanční krizi mnohem hůře placeni než jejich newyorští kolegové. Opatření přijatá britskou vládou a bankami spolu s vývojem kurzu libry snížila platy britských bankéřů v průměru o 62 procent. Ve srovnání s kolegy v New Yorku si odnesli o 40 procent nižší odměnu. Z prvního místa ve výši platů se tak britská metropole propadla až na poslední příčku. Snižování bonusů se již začíná stávat realitou i v Česku.

„Průzkum mezi 4 tisíci bankéři ukázal, že došlo k průměrnému poklesu příjmů o 55 procent, což je největší propad za 8 let, co průzkum provádíme,“ řekl k situaci ve světě Shaun Springer, ředitel Napier Scott, která průzkum výše odměn provedla.

Nejhůře se vedlo bankéřům v divizích, které se zabývají strukturovanými úvěrovými produkty. Tato oblast je nyní v celém bankovním sektoru nejproblematičtější, což se odrazilo i na platech bankéřů této divize. Platy jim klesly v průměru o 86 procent.

I na americké bankéře nejspíš spadne klec

Do čela žebříčku nejlépe placených bankéřů se paradoxně vyšvihli ti, kteří často stáli u zrodu finanční krize. Ve Spojených státech se vyplácely odměny v AIG, Citigroup a dalších finančních institucích, které musel zachraňovat stát.

Americkému prezidentovi Baracku Obamovi se to ale nelíbí, a tak se zdá, že už napřesrok by mohlo být vše jinak. „Ovládejte se! Ukažte, že i Vám dochází, že je tady krize a každý se kvůli ní musí uskromnit,“ vzkázal bankéřům Obama.

Menší odměny už i v Česku

České banky si sice připsaly v loňském roce rekordní zisky, i ony ale budou muset začít šetřit. „U nás je ten velký rozdíl v tom, že žádná finanční instituce nepotřebovala velkou pomoc, ale nepochybuji o tom, že tím, jak se dostávají do problémů, na sobě musí manažeři šetřit,“ upozornil v rozhovoru pro Českou televizi ekonom Luděk Niedermayer.

Se škrty v bonusech už najisto počítá například Česká pojišťovna. Podobně jako její mateřská Erste Bank nevyplatí manažerům na odměnách ani korunu. Bankéři ale nejsou jediní, komu krize umazává velké sumy z výplat. Podobně jsou na tom i zaměstnanci obchodních firem nebo pracovníci v odvětví informačních technologií.

Česká spořitelna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod