Maďarský průmysl se v únoru propadl o třetinu

Budapešť - Průmyslová výroba v Maďarsku se v únoru meziročně propadla o 30 procent, což je mnohem horší výsledek, než o jakém hovořily odhady analytiků, především kvůli prudkému poklesu vývozu. V lednu se výroba snížila o 22,9 procenta. Analytici očekávali snížení výroby v průměru jen kolem 23 procent. Maďarská průmyslová výroba klesla již pátý měsíc za sebou.

KSH od počátku 90. let minulého století změnil svoji metodiku měření, a přímé srovnání s předchozími údaji tak není přesné. Únorový pokles je však podle úřadu možná nejvyšší od pádu komunismu. K poklesu výroby přispěl jak slabší vývoz, tak nižší domácí poptávka. Nejhůře si podle statistika KSH Miklóse Schindeleho vedla výroba automobilů, která byla proti loňskému roku zhruba poloviční.


Maďarská ekonomika nyní čelí nejhorší recesi od počátku 90. let minulého století. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku hrubý domácí produkt meziročně klesl o 2,3 procenta po nárůstu o 0,8 procenta v předchozích třech měsících. Maďarská vláda v letošním roce počítá s poklesem domácí ekonomiky o 3,5 procenta, nedávno ale připustila, že by mohl činit až šest procent.